Više od 100 opasnih albanskih kriminalaca se krije u Velikoj Britaniji - Vijesti.me
I ĐOKA U LONDONU

Više od 100 opasnih albanskih kriminalaca se krije u Velikoj Britaniji

Jedinica Skotland Jarda za ekstradiciju uhapsila je Đoku u januaru ove godine nakon istrage koja je trajala četiri mjeseca.

Više od sto opasnih albanskih kriminalaca možda se krije u Velikoj Britaniji, od koji neki u Londonu, prema tajnom dosijeu koji je policija iz Tirane poslala Skotland Jardu.

„Iz naših obavještajnih podataka zaključujemo da više od sto kriminalaca trenutno živi u Velikoj Britaniji. Oni se na međunarodnom nivou traže zbog ubistava, prostitucije i droge,“ rekao je Pelumb Saferi, šef Interpola u Tirani objavio je BBC.

Jedan od njih je Maraš Đoka, 48-godišnjak albanske nacionalnosti, koji je pod lažnim imenom Mark Toma duže od 10 godina živio u Katfordu, u jugoistočnom dijelu Londona, sa suprugom i dva sina tinejdžera.

Njegove komšije su kazale da je bio tihi, porodični čovjek koji im je pomagao u radovima oko kuće.

Nisu znali da je Đoka, jedan od najtraženijih albanskih kriminalaca, optužen za ubistvo Tonina Došija, 33-godišnjeg poljoprivrednika u maju 1999.

Nakon svađe oko jedne parcele, Đoka ga je navodno ubio u gradu Lješ na sjeveru Albanije.

Njegove komšije su kazale da je bio tihi, porodični čovjek koji im je pomagao u radovima oko kuće

Nedugo nakon togam pobjegao je u Britaniju, gdje je zatražio azil i nastanio se u Londonu.

U odsustvu je osuđen na 20 godina zatvora.

Na ročištu o ekstradiciji u Vestminsterskom osnovnom sudu u petak, odlučeno je da bi Đoku trebalo vratiti u Albaniju da se suoči sa pravdom.

Konačnu odluku o slučaju donijeće ministarka unutrašnjih poslova Tereza Mej.

Jedinica Skotland Jarda za ekstradiciju uhapsila je Đoku u januaru ove godine nakon istrage koja je trajala četiri mjeseca.

Snimile ga kamere u autobusu

Ušli su mu u trag nakon što je na snimku bezbjednosne kamere viđen sa suprugom Drande Đoka u jednom autobusu.

Detektivi su pratili gospođu Đoka koja ih je nesvjesno odvela do njenog supruga kada su se sreli da idu u kupovinu.

Kada su policajci prvobitno posjetili porodičnu kuću u Katfordu, Drande Đoka je rekla da joj je suprug ubijen u Albaniji prije deset godina.

Međutim, lokalni policajci joj nisu vjerovali i predali su slučaj Skotland Jardu.

Nakon opsežnih obavještajnih provjera, agenti su locirali snimak Đoke sa bezbjednosne kamere, prvo u jednom supermarketu a potom u autobusu sa suprugom.

Skotland Jard nije potvrdio broj albanskih bjegunaca koji žive u Londonu ali je priznao da možda postoje mnog poput Đoke koji i dalje žive pod lažnim identitetom.