Kraj talačke krize: Otmičari se predali, svi putnici oslobođeni

Kako Rojters prenosi pisanje lista "Tajms of Malta", postojale su prijetnje da će otmičari raznijeti letjelicu
53 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.12.2016. 15:12h

Avion libijske kompanije "Afrikija ervejz" koji je letio na lokalnoj ruti od Sebe do Tripolija, otet je danas i nakon što je preusmjeren prema Malti, sletio je na to mediteransko ostrvo. Talačka kriza je trajala nekoliko sati, ali su se otmičari predali nakon što su oslobodili sve putnike i članove posade.

Premijer Malte Džozef Muskat je kazao da otmičari traže azil u toj državi.

Jedan od otmičara se ranije na kratko pojavio na izlazu iz aviona i mahao zastavom Libije za vrijeme Gadafija.

Kako Rojters prenosi pisanje lista "Tajms of Malta", u avionu "Erbas A320" nalazilo se 118 ljudi, a postojale su prijetnje da će otmičari raznijeti letjelicu. Putnika je u trenucima talačke krize zajedno sa otmičarima bilo 111, dok je sedmoro članova posade.

Muskat je na Twitteru napisao da je među putnicima aviona bilo 82 muškarca, 28 žena i jedno dijete. "Al Arabia" navodi mogućnost da se u otetom avionu nalaze i neki poslanici Libije. Mediji prenose izjavu libijskog poslanika koji je kazao da se čuo sa jednim od putnika na avionu i da je ovaj tada kazao da nije jasno šta su zahjevi otmičara.

"Tajms of Malta" piše da je otmičar, koji tvrdi da ima ručnu bombu, "pristalica ubijenog libijskog vođe Muamera el Gadafija" i da je kazao da je spreman da pusti sve putnike iz aviona ukoliko budu ispunjeni njegovi zahtjevi, ali tada nije bilo poznato šta je tačno tražio.

Predsjednica Malte Mari-Luiz Koleiro pozvala je sve građane da "ostanu mirni i prate zvanične objave o slučaju". Malteška vlada je održala hitnu sjednicu.

Kako javlja Reuters, pilot aviona je pokušao da sleti na aerodrom u Libiji, ali su ga otmičari spriječili. Kako navode, pilot je uspio da obavijesti kontrolu leta da je u pšitanju otmica.

"Pilot je kontrolnom tornju u Tripoliju javio da je avion otet, a onda su oni izgubili svaku vezu s njim. Jako se trudio da ubijedi otmičare da avion sleti na planiranom odredištu, rekao je bezbjednosni službenik iz Libije za Reuters.

Zamjenica gradonačelnika Lije na Malti Magda Magri Naudi potvrdila je kako otmičari prijete eksplozivom. "Dvojica ljudi u avionu prijete da će raznijeti avion", rekla je, prenosi BBC.

Letovi na malteškom aerodromu odgođeni su, a bezbjednosne snage nalaze se u blizini aviona.

Informed of potential hijack situation of a #Libya internal flight diverted to #Malta. Security and emergency operations standing by -JM

Šef malteške opozicije Simon Busutil takođe je napisao kako ga slučaj jako brine i ponudio svoju "potpunu saradnju vladi" kako bi se "zaštitila bezbjednost Malte i putnika".

Galerija

Bonus video: