Bivši predsjednik Izraela na slobodi: U zatvoru proveo pet godina zbog silovanja

"Zatvoreniku su postavljena mnoga pitanja u vezi sa okolnostima prestupa, pozicija žrtava, njegovog odnosa prema žrtvama i njegovom razumijevanju akata koje je počinio i njihovih posljedica i članovi komiije su bili impresionirani iskrenošću njegovih odgovora", navedeno je u odluci
0 komentar(a)
Moše Kacav, Foto: Reuters
Moše Kacav, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.12.2016. 16:08h

Bivši predsjednik Izraela Moše Kacav pušten je danas iz zatvora nakon što je odslužio pet od ukupno sedam godina kazne za silovanje i druge seksualne prestupe.

Kacav je izašao iz zatvora Masijahu u centralnom Izraelu u pratnji supruge i malog broja pristalica. On se smiješio, ali nije davao izjave novinarima.

Izraelski mediji podsjećaju da je u nedjelju komisija za uslovno oslobađanje odlučila da bude pušten na slobodu ranije, ali je primjenu te odluke odložila na nedjelju dana da omogući tužiocima da se žale.

Kacav je oslobođen nakon što je kancelarija tužioca odbacila primjedbe i rekla da se neće žaliti.

"Nema sumnje mđju članovima komisije da se zatvorenik promijenio", napisala je komisija za uslovno puštanje u svojoj odluci i pomenula da se ono što je zatvorenik rekao članovima te komisije razlikuje od onoga što je govorio ranije, kada je dva puta odbijena njegova molba za uslovno puštanje.

"Zatvoreniku su postavljena mnoga pitanja u vezi sa okolnostima prestupa, pozicija žrtava, njegovog odnosa prema žrtvama i njegovom razumijevanju akata koje je počinio i njihovih posljedica i članovi komiije su bili impresionirani iskrenošću njegovih odgovora", navedeno je u odluci.

Kacav koji je bio osmi predsjednik Izraela od 2000. godine, dao je ostavku 2007. zbog optužbi za silovanje bivše zaposlene u Ministarstvu turizma, dok je bio ministar.

On je takođe seksualno uznemiravao jednu ženu u predsjedničkoj rezidenciji.

Takođe je optužen za opstrukciju pravde.

U zatvoru je bio od decembra 2011. godine.

Funkcija predsjednika u Izraelu je uglavnom ceremonijalna i na nju se biraju u parlamentu-Knesetu stariji državnici za koje se očekuje da se izdignu iznad politike i budu moralni uzor. Veći dio političke moći je u rukama premijera.

Na osnovu uslova puštanja 71-godišnji Kacav ne može da putuje u instranstvo dvije godine i da daje intervjue.

Kacav koji je rođen u Iranu, bio je istaknuti član konzervativne stranke Likud i prvi predsjednik jevrejske države iz jedne muslimanske zemlje.

Bonus video: