Đulijani: Tramp sa Rusijom mora da vodi oštru politiku sa pozicija sile

"Ne mislim da se može govoriti o resetovanju. Moramo sa Putinom da pregovaramo o onim pitanjima gdje će se on ponašati racionalno i da ne pregovaramo o onima gdje neće biti umjeren"
72 pregleda 10 komentar(a)
Rudi Đulijani, Foto: Reuters
Rudi Đulijani, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.12.2016. 10:34h

Bivši gradonačelnik Njujorka Rudolf Đulijani, bliski saradnik novog predsjednika SAD, izjavio je da nova američka administracija Donalda Trampa mora sa Rusijom da vodi oštru politiku, sa pozicije sile.

"Moramo da vodimo oštru politiku protiv (ruskog predsjednika Vladimira) Putina. Obama je napravio grešku što se povukao iz projekta nuklearnog štita u Poljskoj i Češkoj. To je jedna od najvećih grešaka posljednjih 20-30 godina. Tim prije što u zamjenu nismo dobili ništa. (Bivši predsjednici Bil) Klinton i (Barak) Obama postali su političari koje Putin može da satejruje u ćošak kako mu se prohtije", kazao je Đulijani tokom posjete Varšavi u intervjuu koji danas objavljuje poljski list Žečpospolita. Đulijani je podsjetio da je tako bilo u pitanju Krima i Sirije i da zato sljedeći američki predsjednik mora sa Rusijom da razgovara s pozicije sile a da nema govora o resetovanju odnosa sa Moskvom. "Ne mislim da se može govoriti o resetovanju. Moramo sa Putinom da pregovaramo o onim pitanjima gdje će se on ponašati racionalno i da ne pregovaramo o onima gdje neće biti umjeren", rekao je Đulijani. Bivši gradonačelnik kome je nuđena funkcija šefa Stejt depratmenta u Trampovoj administraciji rekao je poljskom listu da sankcije protiv Rusije SAD može da ukine samo ako se normalizuje situacija u Ukrajini. "U suprotnom bi izgubili kredibilitet", rekao je Rudolf Đulijani.

Bonus video: