Arapski poslanik prokrijumčario telefone palestinskim zatvorenicima?

Nakon što je posjetio zatvor u nedjelju, zatvorski čuvari su pretražili nekoliko zatvorenika koji su s njim bili u kontaktu i našli 12 mobilnih telefona
0 komentar(a)
Bazel Gatas, Foto: Wikimedia
Bazel Gatas, Foto: Wikimedia
Ažurirano: 19.12.2016. 09:41h

Izraelski vrhovni tužilac naredio je istragu protiv arapskog poslanika u izraelskoj skupštini Bazela Gatasa zbog sumnje da je krijumčario mobilne telefone palestinskim zatvorenicima.

Policija je danas najavila da će uskoro pozvati Gatasa na ispitivanje, pošto je izraelska zatvorska služba dobila informaciju da je taj poslanik planirao da prokrijumčari telefone u zatvore Keciot u pustinji Negev na jugu Izraela i to takozvanim bezbjednosnim zatvorenicima koji služe zatvorsku kaznu zbog ubistva Izraelaca.

Nakon što je posjetio zatvor u nedjelju, zatvorski čuvari su pretražili nekoliko zatvorenika koji su s njim bili u kontaktu i našli 12 mobilnih telefona. Dok je Gatas odlazio iz zatvora policija ga je zvala, ali je on ignorisao te pozive i otišao.

Policija je dala instrukcije graničarima na prelazima prema Jordanu i Egiptu, kao i zaposlenima na međunarodnom aerodromu Ben-Gurion kraj Tel Aviva da budu na oprezu jer bi Gatas mogao da pokuša da napusti zemlju kako bi izbjegao istragu, javljaju izraelski mediji.

Gatas smatra da je policija odlučna da nastavi politički progon članova i lidera njegove partije i da se radi o političkoj osveti koja ih ne plaši, kako je rekao.

On je takođe objasnio da arapski poslanici posjećuju zatvorenike u koordinaciji sa zatvorskom službom i Ministarstvom javne bezbjednosti.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da ako se sumnja protiv Gatasa pokaže istinitom, onda je to ozbiljno kršenje nacionalne bezbjednosti i bezbjednosti izraelskih građana.

"Ko god krši nacionalnu bezbjednost mora biti ozbiljno kažnjen i ne smije mu se dozvoliti da služi u Knesetu (parlamentu)", rekao je Netanjahu.

Izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman napisao je na svom Fejsbuk nalogu da je to još jedan dokaz da je "zajednička lista zapravo zajednička lista špijuna i izdajnika", zaprijetivši da oni neće biti, ne samo članovi Kneseta, već ni državljani Izraela.

Izraelski ministar unutrašnje bezbjednosti Gilad Erdan upozorio je da će ukoliko se pokaže da su sumnje tačne, Gatas završiti u zatvoru.

Jedan drugi član njegove nacionalističke partije Azmi Bišara je 2007. godine pobjegao iz Izraela suočen s optužbama da je špijunarao za libanski šiitski Hezbolah, podsjeća agencija AP.

Bonus video: