Obama: Trećina republikanskih glasača odobrava Putina, Regan bi se prevrnuo u grobu

"Naš cilj je i dalje da pošaljemo jasnu poruku Rusiji i drugima da nam to ne rade zbog onoga što mi možemo uraditi njima", kazao je Obama na pres konferenciji na kraju godine tokom koje je do sada otišao najdalje u pripisivanju direktne krivice Putinu za hakerskih napade
17 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.12.2016. 07:51h

Odlazeći američki predsjednik Barak Obama sinoć je izjavio da se lično suočio sa ruskim liderom Vladimirom Putinom povodom optužbi oko ruskih hakerskih napada kada su se sreli uoči izbora u SAD i rekao mu "da prekine", obećavši odlučan odgovor.

Samo pet nedjelja prije nego što će napustiti Bijelu kuću, odlazeći predsjednik je obećao da će uzvratiti Moskvi zbog sajber napada, za koje američke obavještajne službe navode da su smišljeni da pomognu na predsjedničkim izborima republikancu Donaldu Trampu da porazi Hilari Klinton koja kritikuje Putina, prenosi AFP.

"Naš cilj je i dalje da pošaljemo jasnu poruku Rusiji i drugima da nam to ne rade zbog onoga što mi možemo uraditi njima", kazao je Obama na pres konferenciji na kraju godine tokom koje je do sada otišao najdalje u pripisivanju direktne krivice Putinu za hakerskih napade.

On je takođe izrazio zabrinutost što ankete pokazuju da jedna trećina republikanskih glasača odobrava Putina, bivšeg šefa KGB-a. "Ronald Regan bi se prevrnuo u grobu", prokomentarisao je Obama.

Govoreći o konkretnim načinima na koje će biti odgovoreno na napade, Obama je kazao da će neki odgovori biti iznijeti u javnost, ali u drugim slučajevima "poruku će direktno primiti Rusi i ona neće biti objelodanjena", navodi AFP.

Obama je upozorio da iako Rusija, prema njegovom mišljenju, ostaje manje značajna svjetska sila, ona je pokazala potencijal da ugrozi američke vrijednosti.

"Oni su manja zemlja, slabija zemlja, ali mogu da utiču na nas ako izgubimo svijest o tome ko smo. Mogu da nas ugroze ako napustimo naše vrijednosti", dodao je Obama.

Obama je sinoć održao poslednju konferenciju za novinare u Beloj kući, prenosi AFP.

Bonus video: