Erdogan pozvao na poštovanje prekida vatre u Alepu

Evakuacija, koja je počela u četvrtak, trebalo je da traje nekoliko dana, ali je danas prekinuta a sirijske snage optužile su opoziciju da ne poštuje primirje
0 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.12.2016. 19:51h

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan pozvao je danas sve strane da poštuju prekid vatre u sirijskom gradu Alepu kako bi se nastavila bezbjedna evakuacija civila i pobunjenika. "Pozivam sve strane i međunarodnu zajednicu da poštuju sporazum o primiriju i da podrže proces evakuacije", napisao je Erdogan u poruci emitovanoj na Tviteru. Prema njegovim riječima, jedina "nada za nedužne civile" predstavlja prekid vatre koje su odobrile Turska i Rusija.

Ban Ki Mun pozvao sve strane da nastave evakuaciju

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pozvao je danas sve strane na hitan nastavak bezbjedne evakuacije civila i pobunjenika iz Alepa. "Ujedinjene nacije će mobilisati sve moguće resurse i osoblje i traže od svih strana da preduzmu neophodne mjere za nastavak bezbjedne evakuacije civila iz Alepa", izjavio je Ban, javila je agencija Frans pres. Visoki zvaničnik UN za Siriju Jan Egeland pozvao je ranije danas Siriju i njene saveznike Rusiju i Iran, kao i pobunjeničke grupe, da omoguće nastavak evakuacije civila iz istočnog dijela grada Alepa.

Iran pozvao britanskog izaslanika zbog Alepa

Ministarstvo spoljnih poslova Irana pozvalo je danas britanskog izaslanika nakon što je Velika Britanija optužila Teheran da je "odigrao (negativnu) ulogu" u patnjama ljudi u sirijskom gradu Alepu. Britanskom izaslaniku je rečeno da je politika Irana uspostavljanje mira u Siriji i obezbjeđivanje humanitarne pomoći za ljude u toj zemlji, prenijela je agencija Tasnim.

Portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Bahram Gasemi rekao je da su zvaničnici posebno istakli potrebu da britanska vlada prekine da podržava i pomaže terorističke grupa.

Šef britanske diplomatije Boris Džonson pozvao je juče ambasadore Rusije i Irana u Londonu kako bi im prenio svoju "duboku uznemirenost" zbog događaja u Alepu.

Bonus video: