Francuski ambasador: Prioritet da se izbjegne nova Srebrenica

"Prioritet je da se spasu životu, zaustave masakri i izbjegne nova Srebrenica", rekao je Delatre novinarima
0 komentar(a)
Alepo, Foto: Reuters
Alepo, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.12.2016. 17:42h

Francuska će danas tražiti podršku Rusije u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija kako bi se međunarodnim posmatračima dozvolilo da budu raspoređeni u Alepu i omogućile hitne isporuke humanitarne pomoći u tom sirijskom gradu, rekao je francuski ambasador u UN Fransoa Delatre.

Prema njegovim riječima, nacrt rezolucije, koji su pripremile Francuska, Njemačka i druge evropske zemlje, mogao bi da bude brzo usvojen ukoliko bude postignut konsenzus u Savjetu bezbjednosti UN o vanrednim mjerama.

"Prioritet je da se spasu životu, zaustave masakri i izbjegne nova Srebrenica", rekao je Delatre novinarima.

Diplomate koje nisu željele da im se navode imena ranije danas su najavile da Francuska sprema nacrt rezolucije Savjeta bezbjednosti UN o Alepu, čiji je cilj da obezbjedi da su raspoređeni međunarodni posmatrači kako bi učestvovali u evakuaciji civila iz Alepa i omogućili da humanitarna pomoć stigne do tog sirijskog grada.

Francuska je juče zatražila hitni sastanak iza zatvorenih vrata Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) o evakuaciji civila iz sirijskog grada Alepa i planovima za dopremanje humanitarne pomoći.

Na sastanku će, takođe, podsekretar UN za humanitarna pitanja Stiven O"Brajan predstaviti izvještaj o situaciji u Alepu.

Bonus video: