CIA: SAD nadgledale SSSR, Njemačku, Japan, SFRJ, Vijetnam...

Tokom posljednjih nekoliko godina, CIA i druge obavještajne agencije oslanjaju se više na digitalne mape i satelitske snimke
0 komentar(a)
CIA, Foto: Shutterstock
CIA, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.12.2016. 16:06h

Američka Centralna obavještajna agencija (CIA) skinula je oznaku tajnosti i objavila veliki broj mapa iz perioda od četrdesetih godina prošlog vijeka do danas, koje otkrivaju kako su SAD nadzirale i gledale svijet tokom proteklih decenija, uključujući i bivšu SFRJ, piše zagrebački Ekspres.

Tokom 40-tih, kako se navodi, naglasak je na Njemačkoj i Pacifiku, odnosno Japanu. Nakon Drugog svjetskog rata, pažnja je preusmjerena prema Sovjetskom Savezu, Vijetnamu i Bliskom istoku, a 90-tih i 80-tih godina prošlog vijeka CIA je pomno pratila Jugoslaviju i njene tadašnje republike.

Ovaj hrvatski medij navodi da bi se moglo reći da su ove mape imale važnu ulogu u oblikovanju politike i istorije 20. vijeka.

Inače, cijela galerija objavljenih mapa može da se vidi na CIA-inom profilu na Flickru.

Objavljivanjem ovih mapa, CIA je bilježila 75 godina kartografskog odjeljenja.

Tokom posljednjih nekoliko godina, CIA i druge obavještajne agencije oslanjaju se više na digitalne mape i satelitske snimke, nego prethodnih decenija kada su geografi i kartografi bili ključni za planiranje i izvođenje operacija širom svijeta.

Kako su ove mape za vojnike značile "život ili smrt", njihova apsolutna preciznost je predstavljala imperativ, navodi Ekspres.

Bonus video: