Francuska sprema rezoluciju o Alepu za SB UN

Francuska sprema rezoluciju pred današnji hitan sastanak Savjeta bezbjednosti UN o evakuaciji civila iz tog sirijskog grada i planovima za dopremanje humanitarne pomoći
2 komentar(a)
Francuska, izbori, Foto: Reuters
Francuska, izbori, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.12.2016. 14:40h

Francuska sprema nacrt rezolucije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o Alepu, čiji je cilj da obezbjedi da su raspoređeni međunarodni posmatrači kako bi učestvovali u evakuaciji civila iz Alepa i omogućili da humanitarna pomoć stigne do tog sirijskog grada, najavile su danas neimenovane diplomate.

Francuska sprema rezoluciju pred današnji hitan sastanak Savjeta bezbjednosti UN o evakuaciji civila iz tog sirijskog grada i planovima za dopremanje humanitarne pomoći.

"Radimo na rezoluciji", rekao je jedan francuski diplomata, dok je drugi izvor britanske agencije Rojters to potvrdio.

Na zahtjev Francuske, podsekretar UN za humanitarna pitanja Stiven O'Brajan informisaće Savjet bezbjednosti UN o operaciji evakuacije više hiljada civila i pobunjenika iz Alepa.

Cilj sastanka prvobitno nije bio glasanje o rezoluciji, ističe Rojters.

Ranije danas sirijski bezbjednosni izbori saopštili su da je operacija evakuacije civila i boraca iz posljednjih djelova Alepa koji su bili pod kontrolom pobunjenika, suspendovana.

Državna TV stanica je javila da se to dogodilo pošto su pobunjenici otvorili vatru na koridor kojim se obavlja evakuacija i zato što su militanti, suprotno dogovoru, pokušali da sa sobom povedu taoce.

Francuska je juče zatražila hitni sastanak iza zatvorenih vrata Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (SBUN) o evakuaciji civila iz sirijskog grada Alepa i planovima za dopremanje humanitarne pomoći.

Bonus video: