Predsjednik Nigerije negirao da je kloniran: "Nisam umro, iako neki to žele"

Česta odsustva tokom prošle godine su pokrenula brojne glasine o njegovom zdravlju i internetom su kružile vijesti da je Buhari preminuo
1 komentar(a)
muhamadu buhari, Foto: Reuters
muhamadu buhari, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.12.2018. 09:15h

Predsjednik Nigerije, Muhamadu Buhari, odbacio je tvrdnje da je zapravo umro i da ga je na čelu države zamijenio klon, nazvavši te spekulacije "glupim glasinama".

Buhari je na Tviter nalogu u nedjelju objavio da je o tome govorio tokom sastanka u Poljskoj.

"Jedno od pitanja koje mi je postavljeno na današnjem sastanku sa Nigerijcima u Poljskoj bilo je - da li su me klonirali. Glupe glasine me ne iznenađuju, jer su se mnogi nadali da sam mrtav kada sam prošle godine bio na bolovanju", rekao je Buhari.

Buhari je prošle godine proveo puno vremena u Londonu na liječenju, a jednom prilikom je bio van Nigerije više od tri mjeseca, podsjeća CNN.

Odsustvo je pokrenulo brojne glasine o njegovom zdravlju i internetom su kružile vijesti da je preminuo.

Buhari je u nedjelju na Instagramu i Fejsbuku kazao da su se građani zbog toga obratili potpredsjedniku Jemiju Osinbaju da ga zamijeni na čelu države.

"Bilo mu je neprijatno zbog toga, razgovarali smo o svemu tokom jedne od njegovih posjeta. Uvjeravam vas da sam ovo zaista ja. Ovog mjeseca ću proslaviti 76. rođendan i još uvijek sam dobrog zdravlja", poručio je on.

Predsjednikov portparol Garba Šehu kazao je da je jedan od Nigerijaca tokom sastanka u Krakovu u nedjelju pitao Buharija da li je čovjek pred njim zapravo predsjednik ili "dvojnik iz Sudana".

Buhari je boravio u Poljskoj kako bi prisustvovao konferenciji Ujedinjenih nacija o kilimatskim promjenama.

Bivši vojni general čelu države je od 2015. godine, kada je postao predsjednik iz četvrtog pokušaja.

Bonus video: