Britanska organizacija: Islamska država proizvodi oružje na industrijskom nivou

Kako iračke snage napreduju, ekstremisti gube fizički kapacitet za proizvodnju oružja na industrijskom nivou. Direktor Centra za istraživanje oružanih sukoba Džejms Bevan upozorava da se visoko obučeni borci lako povlače, ali da sa sobom nose i stručnu osposobljenost za izradu oružja
54 pregleda 0 komentar(a)
oružje, Foto: Shuterstock
oružje, Foto: Shuterstock
Ažurirano: 14.12.2016. 15:44h

Teroristička organizacija Islamska država (ID) proizvodila je oružje na industrijskom nivou u iračkom gradu Mosulu, koristeći materijal kupljen u Turskoj, navodi se u izvještaju Centra za istraživanje oružanih sukoba.

Ta međunarodna organizacija sa sjedištem u Londonu navodi da ID održava "pouzdan i čvrst" lanac snabdjevanja između Turske i Iraka, što borcima omogućava da proizvode desetine hiljada komada oružja.

Grupa je analizirala oružje ID koje je pronađeno u proizvodnim pogonima i na bojnim poljima tokom iračke operacije preuzimanja Mosula koja je u toku.

Kako iračke snage napreduju, ekstremisti gube fizički kapacitet za proizvodnju oružja na industrijskom nivou. Direktor Centra za istraživanje oružanih sukoba Džejms Bevan upozorava da se visoko obučeni borci lako povlače, ali da sa sobom nose i stručnu osposobljenost za izradu oružja.

"Ova grupa (ID), kao veoma dobro organizovana, jasno vidi šta će se dogoditi u Mosulu", rekao je Bevan agenciji Asošiejted pres.

On je izrazio zabrinutost da je ID već prebacila svoje najobučenije proizvođače bombi u Siriju i na jug Turske.

"Oni veoma vrednuju tehničke sposobnosti i učiniće sve što mogu da ih sačuvaju", kazao je Bevan i dodao da ekstremisti kupuju materijal za izradu oružja u Turskoj, znajući da će njihova potražnja nadmašiti raspoloživu ponudu u Iraku.

Iračke snage se svakodnevno suočavaju sa velikim otporom u Mosulu, uključujući niz samoubilačkih napada automobilima-bombama, otkako su u oktobru počele ofanzivu za preuzimanjem grada od ID.

Bonus video: