Nekadašnji turistički biser danas je grad horora

U državi Guerero tokom pretrage pronađeno je desetak masovnih grobnica s najmanje 38 neidentifikovanih tijela...
188 pregleda 4 komentar(a)
akapulko, Foto: Dailymail.co.uk
akapulko, Foto: Dailymail.co.uk
Ažurirano: 14.12.2016. 14:00h

Akapulko - nekada poznato ljetovalište koje je bilo utočište mnogim slavnim osobama danas je poznat kao najnasilniji grad u Meksiku koji se i dalje bori sa nasiljem uličnih bandi. Gradonačelnik Evodio Velaskez smatra da Akapulku može vratiti pozitivan imidž, a na tom putu suočava se sa brojnim izazovima.

Zbog bandi, narko kartela i mafije posljednjih nekoliko godina na pješčanim plažama Akapulka patroliraju vojnici s oružjem, a Akapulko koji je "raj na zemlji" već godinama i turisti i lokalni stanovnici zaobilaze u širokom luku.

Kada je gradonačelnik Velaskez u svom bijelom džipu stao na cesti čekale su ga patrole vojnika i teško naoružana federalna policija. "Turistička policija", specijalna jedinica mladih službenica obučenih u svjetlo plave uniforme, stajale su u grupi na ivičnjaku. One su dio Velaskezovih marketinških napora da Akapulko dobije prijateljsko lice i da posjetioci, dok uživaju na poznatim meksičkim plažama, mogu imati kontakt sa sigurnosnim snagama.

Procjenjuje se da je u sukobima narko kartela i snaga sigurnosti u posljednjih desetak godina poginulo više od 50.000 osoba. Tokom cijele godine gangsteri su istovarali tijela na javnim mjestima i ostavljali prijeteće poruke Velázquezovoj upravi. 461 osoba je ubijena za prvih šest mjeseci 2016. godine u Akapulku. Stoga bi Akapulko i ove godine mogao biti proglašen najnasilnijim meksičkom gradom , a to priznanje dobija svake godine od 2012.

Napadači su prethodne noći s pištoljima upali na plažu Angosta i ubili dvije osobe. Nekoliko sati ranije ubica je ušao u kancelariju Vlade i ubio jednog Velaskezovog visokog zvaničnik. U oba slučaja su napadači pobjegli prije dolaska policije.

Ipak, čini se da će gradonačelnik to omesti.

"Moja vlada radi na zaustavljanju kriminala. Ja ću nastaviti raditi. Akapulko je grad s komplikacijama i to morate prihvatiti. Kapacitet hotela je danas skoro popunjen, jer ljudi vole Akapulko", rekao je Velaskez u obraćanju novinarima.

Ovaj 38-godišnji političar iz ljevičarske stranke PRD poštovan je kao lokalni vođa koji se ne boji izaći na ulice i razgovarati s građanima. On radi na poboljšanju Akapulka, ali to često izgleda kao nemoguća misija, prenosi Klix.ba.

Država Guerero u kojoj se nalazi Akapulko važi za jednu od najnerazvijenijih, najsiromašnijih i najproblematičnijih država u Meksiku. Sedam od deset državljana jedva sastavlja kraj s krajem, a dvije trećine stanovništva živi u siromaštvu.

Guerero je došao u žižu svjetske javnosti nakon nestanka i navodnog ubistva 43 studenta sa koledža Ajotzinap 2014. godine.

Oni su nestali 26. septembra kada je grupa lokalnih policajaca i pripadnika bande Guereros Unidos otvorila vatru na autobus u kojem su se nalazili. U napadu je poginulo najmanje šest osoba, a 25 ih je ranjeno.

Od tada je privedeno 56 osoba, među kojima Sidronio Kasarubias Salgado, vođa bande Guereros Unidos, te 22 policajca iz Iguale i 14 iz susjednog grada Kokule.

Prema izjavama nekih od privedenih, svi koje se smatraju nestalima su ubijeni i pokopani. Uprkos potrazi u državi Guerero tokom koje je pronađeno desetak masovnih grobnica s najmanje 38 neidentifikovanih tijela. Nestali studenti nijesu pronađeni.

Velaskez priznaje da to stvara negativnu percepciju o sigurnosti, ali da prisutnost policije i vojnika garantuje sigurnost na ulicama.

On se suočava sa ozbiljnim izazovima, ali smatra da može pronaći način za vraćanje pozitivnog imidža Akapulku, dok se ostatak države i dalje bori sa duboko ukorijenjenim problemima koji proizilaze iz nerazvijenosti i kriminala.

On smatra da se zločini i nasilje temelje na nedostatku radnih mjesta, a da je jačanje turizma jedno od rješenja. Njegov fokus nije na pobjeđivanju bandi i gangstera, nego na pronalaženju načina da zaposli ljude.

Velaskez posvećuje pažnju konkretnim ciljevima i šalje radnike da čiste otpad oko zaliva. Takođe, direktno pregovara sa avio i kruzer kompanijama da bi uspio dovesti letove i brodove u Akapulko.

"Ako turizam radi ekonomija cvjeta, a vlada ima resurse za upravljanje javnom politikom i izgradnju infrastrukture", kaže on.

Činjenica je da Velaskez mora raditi na izgradnji vjernosti posjetioca, ali osvajanje njihovog povjerenja zahtijevat će ekspanzivniji i holistički pristup.

Međutim, gradonačelnik je uvjeren da se izgledi Akapulka poboljšavaju. Prošle godine su hoteli za vrijeme praznika bili 90 posto popunjeni, a gradonačelnik je siguran da će 2016. godina završiti neprekidnim tokom dolazaka meksičkih i stranih turista.

"Turizam Akapulka se oporavlja", siguran je Velaskez čiji će uspjeh zavisiti od njegovih marketinških i menadžerskih sposobnosti.

Bonus video: