Islamska država razvija industriju oružja

Britanska organizacija "Conflict Armament Research" navodi da džihadisti Islamske države upravljaju dugim lancem snabdijevanja između Turske i Iraka koji im omogućava da proizvedu desetine hiljada komada oružja
8 komentar(a)
Islamska država, Foto: Reuters
Islamska država, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.12.2016. 07:16h

Islamska država razvila je industriju oružja u zoni iračkog grada Mosula, koje proizvodi od sirovina nabavljenih uglavnom iz Turske, pokazali su danas objavljeni rezultati istraživanja britanske organizacije za istraživanje ratnog naoružanja.

Britanska organizacija "Conflict Armament Research" navodi da džihadisti Islamske države upravljaju dugim lancem snabdijevanja između Turske i Iraka koji im omogućava da proizvedu desetine hiljada komada oružja.

Istraživanje je sprovedeno na osnovu analize oružja pronađenog u fabrikama i bojištima tokom bitke za Mosul.

Prema riječima izvršnog direktora organizacije Džejmsa Bevana, iračka vojska napreduje u borbama za oslobađanje Mosula, a dobro obučeni ekstremisti, iako gube fizičke kapacitete za proizvodnju oružja, vode sa sobom stručnjake prilikom povlačenja iz oslobođenih zona.

Bevan dodaje da je Islamska država dobro organizovana grupa i da je već povukla iz Mosula u Siriju i jugoistočnu Tursku svoje obučene stručnjake za izradu bombi i drugog oružja.

On je ocijenio da džihadisti mnogo polažu na tehničke kapacitete i da će učiniti sve da ih sačuvaju, kao i da se pri nabavci sirovina za proizvodnju oružja oslanjaju uglavnom na Tursku.

Iračke snage suočavaju se sa snažnim otporom islamista u Mosulu, posebno sa bombašima-samoubicama i automobilima-bombama, otkako su u oktobru započele ofanzivu za preuzimanje kontrole nad tim gradom, a do sada su oslobodile manje od jedne četvrtine njegove teritorije.