Ban Ki Mun: Kolektivno smo iznevjerili narod Sirije... Istorija nam to neće oprostiti

"Uništavanje Alepa je nemjerljiva cijena koju je platio narod, krvoproliće, pokolj muškaraca, žena i djece, razaranja - a nijesmo ni blizu ovog okrutnog konflikta”, kazao je Visoki komesar UN za ljudska prava Zeid Raad al-Husein
24 komentar(a)
Ažurirano: 13.12.2016. 20:59h

Vojna ofanziva sirijske vlade u Alepu, koju su podržavale Rusija i Iran, je završena, kazao je ruski izaslanik u UN dok su Sjedinjene države nasilje u tom gradu nazvale "zlom modernog doba".

Ambasador Vitalij Čurkin je kazao da je postignut dogovor da se pobunjenici evakuišu iz ovog grada na sjeverozapadu zemlje i istakao da civili neće biti povrijeđeni, uprkos optužbama Zapada i UN o masovnom ubijanju civila.

"Tokom zadnjih sat vremena primili smo informacije da su vojne aktivnosti u istočnom Alepu prestale, prestalo je", kazao je Čurkin na užarenom sastanku Savjeta bezbjednosti UN koji su hitno sazvale Francuska Britanija.

"Sirijska vlada je uspostavila kontrolu nad istočnim Alepom".

Predaja i povlačenje civila iz Alepa predstavlja najveću pobjedu za sirijskog predsjednika Bašara al Asada tokom sedmogodišnjeg konflikta.

Ujedinjene nacije su saopštile da imaju izvještaje da su sirijski vojnici i njihovi saveznici ubili 82 civila u osvojenim četvrtima Alepa, najvećeg grada u Siriji prije građanskog rata.

"Prešli su sa opsade na pokolj", kazao je britanski ambasador u UN Metju Rajkroft.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun je u svom govoru pozvao sirijsku vladu, Rusiju i Iran da hitno dozvole civilima da napuste Alepo.

"Ovaj Savjet je dobio brojna blagovremena upozorenja o situaciji u Alepu. Svi mi smo kolektivno iznevjerili narod Sirije... Istorija nam to neće lako oprostiti", kazao je Ban.

Čurkin je kazao novinarima da rusko vojno osoblje nije primijetilo "nikakve zloupotrebe međunarodnog humanitarnog prava". Sirijska vojska je demantovala da je ubijala i mučila zarobljenike.

Američka ambasadorka u UN, Samanta Pauer, kazala je da su sirijska vlada, Rusija i Iran odgovorni za zločine počinjene u Alepu.

"Odbijajući da prihvate napore UN i Crvenog krsta za evakuaciju civila dali ste signal milicijama koje su masakrirale nevine da nastave sa tim", kazala je Pauer.

"Alepo ćease pridružiti onim događajima u svjetskoj istoriji koji su definicija modernog zla, a koji decenijama ostaju kao mrlja na našoj savjesti - Halabdža, Ruanda, Srebrenica, a sada Alepo”, kazala je ona.

Rekavši da će pobjeda u Alepu promijeniti tok rata, Asad je zapravo najavio da njegova vojska kreće u ofanzivu na druge enkelave koje su pod kontrolom pobunjenika.

"Uništavanje Alepa, je nemjerljiva cijena koju je platio narod, krvoproliće, pokolj muškaraca, žena i djece, razaranja - a nijesmo ni blizu ovog okrutnog konflikta”, kazao je Visoki komesar UN za ljudska prava Zeid Raad al-Husein.

Galerija

Bonus video: