Grupa elektora traži izvještaj o istragama veze Tramp-Rusija

Elektori traže izvještaj o svim zaključcima istraga, "jer ta pitanja direktno utiču na suštinske faktore u rasuđivanjima elektora o tome da li je Tramp podoban da bude predsjednik SAD"
3 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.12.2016. 08:01h

Grupa elektora koja sljedeće nedjelje treba da ratifikuje rezultate predsjedničkih izbora u SAD, zatražila je kompletan izvještaj o optužbama da je Rusija intervenisala kako bi pomogla Donaldu Trampu da pobjedi u predsjedničkoj trci.

Uz podršku glavnog savjetnika poražene demokratske kandidatkinje Hilari Klinton, Džona Podeste, tih 10 elektora - među kojima su skoro svi demokrate - saopštili su da moraju da utvrde koliko su te optužbe osnovane prije nego što se izborni kolegijum sa 538 članova okupi 19. decembra, javlja danas AFP.

"Elektori zahtjevaju od obaveštajnih službi da ih obavijeste o tome da li su u toku istrage o vezama između Donalda Trampa, njegovog predizbornog tima ili saradnika, i umješanosti ruske vlade u izbore, o djelokrugu i dometu tih istraga i o tome ko je umješan u te istrage", napisali su oni u otvorenom pismu direktoru nacionalne obavještajne službe Džejmsu Klaperu.

Elektori traže izvještaj o svim zaključcima istraga, "jer ta pitanja direktno utiču na suštinske faktore u rasuđivanjima elektora o tome da li je Tramp podoban da bude predsjednik SAD".

Grupa elektora uputila je ovaj poziv nakon što su mediji proteklog vikenda naveli da je CIA zaključila kako Moskva stoji iza hakovanja kompjutera političkih partija i objavljivanja podataka koji su na kraju oštetili Klintonovu u borbi protiv Trampa.

Taj zaključak je Tramp ocijenio kao smiješan, ali ga visoki članovi Kongresa ozbiljno shvataju i spremni su da pokrenu istragu, navodi francuska agencija.

Podesta, čiji su privatni mejlovi tokom kampanje takođe hakovani, rekao je da pismo elektora "pokreće veoma ozbiljna pitanja o američkoj nacionalnoj bezbjednosti".

Američki Ustav nalaže da izborni kolegijum na kraju odlučuje o ishodu predsjedničkih izbora, a ne glasanja birača, pri čemu svaka američka država ima broj elektora u skladu sa brojem svojih stanovnika.

Na izborima 8. novembra, Hilari Klinton je nadmašila republikanskog protivnika u broju glasova birača za dva procentna poena, ali je Tramp pobijedio u više država i osvojio 306 elektora, nasuprot 232 koliko je osvojila njegova protivkandidatkinja, što mu je donijelo pobjedu, podsjeća Frans pres.

Bonus video: