Kirgistan: Za promjene Ustava, protiv istopolnih brakova

Poslije prebrojanih 100 posto glasačkih listića, podršku ustavnim promjenama dalo je 79,6 odsto birača
1 komentar(a)
Kirgistan, Foto: Twitter.com
Kirgistan, Foto: Twitter.com
Ažurirano: 12.12.2016. 08:06h

U Kirgistanu je u nedjelju održan referendum, na kome su glasači masovno podržali predlog ustavnih reformi, kojima se daju velika ovlašćenja premijeru, a izjasnili su se protiv istopolnih brakova.

Na referendum je izašlo oko 42 posto upisanih birača, što je dovoljno da rezultati budu priznati, jer je po zakonu dovoljno da se izjasni najmanje 30 posto građana da bi rezultati bili validni, prenose agencije.

Poslije prebrojanih 100 posto glasačkih listića, podršku ustavnim promjenama dalo je 79,6 odsto birača.

Promjene ustava bi omogućile premijeru da postavlja i smenjuje ministre i guvernere regiona bez konsultacija sa predsednikom. Premijer će imati i odlučujući ulogu u pripremanju državnog budžeta.

Kritičari predsjednika Kirgistana Almazbeka Atambaeva tvrde da mu rezultati referenduma omogućavaju da preuzme premijersku funkciju i zadrži najveći dio ovlašćenja, kada mu sljedeće godine istekne predsjednički mandat.

Atambaev je negirao da ima takve namjere.

Na referendumu su građani odlučili i da brak bude definisan kao partnerstvo muškarca i žene, a ne dvije osobe, kao do sada, što je namjera koju je već ranije oštro kritikovao Savjet Evrope.

Bonus video: