EU i Mali potpisali sporazum o povratku migranata

Broj migranata iz afričkih zemalja, uključujući Mali, Nigeriju i Gambiju, koji rizikuju živote putujući preko mora kako bi se dokopali Evrope, znatno je porastao prethodnih godina
0 komentar(a)
migranti, Španija, Foto: Beta-AP
migranti, Španija, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 12.12.2016. 07:46h

Evropska unija i vlada Malija potpisale su u nedjelju sporazum koji bi trebalo da omogući povratak migranata koji su došli u Evropu, ali im je zahtjev za azil odbijen, javlja AFP.

Kako se navodi u saopštenju EU, to je prvi put da EU tako "preciznim mehanizmom" sa jednom afričkom zemljom dogovori povratak migranata kojima je odbijen zahtev za azil.

"Sporazum nastoji da se bori protiv uzroka ilegalne migracije i da migrantima sa Malija omogući povratak kući iz Evrope", navodi se u saopštenju.

Sporazum je sklopljen nakon samita održanog prošle godine na Malti, kada su se lideri EU složili sa kolegama iz Afrike da izdvoje 1.8 milijardi eura da pomognu u otklanjanju uzroka migracija.

Zauzvrat, afričke zemlje bi trebalo da pojačaju granične kontrole i dozvole povratak u domovinu onih koji su došli u Evropu.

Sporazum EU i Malija trebalo bi da omogući mladim ljudima da se zaposle, ali bi Mali i susjedne zemlje trebalo da pojačaju borbu protiv krijumčara ljudi dok pojačavaju graničnu bezbjednost.

Broj migranata iz afričkih zemalja, uključujući Mali, Nigeriju i Gambiju, koji rizikuju živote putujući preko mora kako bi se dokopali Evrope, znatno je porastao prethodnih godina.

Sporazum Brisela i Malija biće predstavljen danas u Briselu.

Bonus video: