PREDVODIĆE JE REPUBLIKANSKI SENATOR

SAD: Mekejn najavio istragu o sajber napadima tokom izborne kampanje

Takođe je izrazio nadu da će Senat oformiti posebnu komisiju koja će ispitati ove navode, navodeći da je za formiranje takve komisije potrebno više vremena
0 komentar(a)
Džon Mekejn, Foto: Reuters
Džon Mekejn, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.12.2016. 19:10h

Odbor američkog Senata za oružane snage istražiće navode da su hakeri povezani sa Rusijom pokušali da utiču na predsjedničke izbore u SAD, izjavio je danas američki senator Džon Mekejn.

Mekejn je naveo da će se odmah početi sa tim poslom, navodi agencija AP.

On je rekao da će istragu predvoditi republikanki senator iz Južne Karoline Lindzi Graham i koopredsjedavajući iz Demokratske stranke.

Takođe je izrazio nadu da će Senat oformiti posebnu komisiju koja će ispitati ove navode, navodeći da je za formiranje takve komisije potrebno više vremena.

Izabrani predsjednik SAD Donald Tramp opisao je ranije danas zaključak Centralne obaveštajne agencije (CIA) da je Rusija umješana u američke predsjedničke izbore kao "smiješan", navodeći da demokrate to koriste kao "još jedan izgovor" za izborni poraz Hilari Klinton.

Tramp je rekao televiziji Foks da se ne protivi nužno zahtevu odlazećeg predsjednika Baraka Obame o razmatranju sajber napada tokom izborne kampanje.

On je međutim dodao da u takvim naporima "ne treba reći samo 'Rusija', već treba spomenuti i druge zemlje i možda druge pojedince".

Obama je zatražio u petak detaljnu analizu sajber napada sprovedenih tokom kampanje za predsjedničke izbore kao i izvještaj o tome prije inauguracije novog predsjednika Donalda Trampa koja je predviđena 20. januara 2017.

Obamina administracija je navela da se analiza ne odnosi samo na Rusiju ili izbore.

Bijela kuća navodi da će se u izvještaju razmatrati incidenti do kojih je došlo tokom ranijih kampanja za predsjedničke izbore, uključujući sajber napade 2008. i 2012. koji se povezuju sa kineskim hakerima.

CIA je u subotu zaključila s "velikim uvjerenjem" da je Rusija intervenisala na ovogodišnjim američkim predsjedničkim izborima kako bi Tramp pobijedio.

Preporučujemo za Vas