Dejvid Atenborou: Klimatske promjene najveća prijetnja u zadnjih hiljadu godina

"Ukoliko ne djelujemo, propast civilizacije i izumiranje većeg dijela prirodnjačkog svijeta je na pomolu. Narod svijeta je progovorio. Njihova poruka je jasna. Vrijeme ističe i oni žele da vi donosioci odluka, djelujete odmah", kazao je Atenborou
77 pregleda 1 komentar(a)
Dejvid Atenborou, Foto: Reuters
Dejvid Atenborou, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.12.2018. 09:05h

Britanski televizijski novinar i ekološki aktivista Dejvid Atenborou kazao je juče da su klimatske promjene najveća prijetnja sa kojom se suočava čovječanstvo u posljednjih hiljadu godina. On je istakao da može doći do propasti civilizacije i izumiranja „većeg dijela prirodnjačkog svijeta”. U obraćanju na ceremoniji otvaranja konferencije o klimatskim promjenama, pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija u gradu Katovice u Poljskoj, Atenborou je kazao da „smo suočeni sa katastrofom globalnih razmjera.

„Ukoliko ne djelujemo, propast civilizacije i izumiranje većeg dijela prirodnjačkog svijeta je na pomolu. Narod svijeta je progovorio. Njihova poruka je jasna. Vrijeme ističe i oni žele da vi donosioci odluka, djelujete odmah”, kazao je Atenborou.

Svijet je trenutno na putu da uveliko premaši ograničenja globalnog zagrijavanja dogovorena istorijskim Pariskim sporazumom o klimatskim promjenama iz 2015, čiji je cilj bio sprečavanje ekstremnih vremenskih prilika, porast nivoa mora i izumiranje biljnih i životinjskih vrsta.

Nedavna studija je pokazala da su emisije ugljendioksida u porastu nakon što su četiri godine stagnirale, navodi BBC.

Skup u Katovicama smatra se najvažnijom konferencijom od Pariza, a organizovan je uoči isteka roka krajem godine za usaglašavanje smjernica i njihovu primjenu.

Međutim, politički i UN lideri su suočeni sa brojnim problemima najviše u oblasti odustajanja o fosilnih goriva kako bi Pariski sporazum dao rezultate.

U Katovicama je, kako navodi Rojters, bilo primjetno odsustvo predstavnika nekih od najmoćnijih zemalja i najvećih zagađivača, a SAD su se odlukom predsjednika Donalda Trampa povukle iz klimatskog procesa UN.

Tramp je prošle nedjelje odbacio projekcije u izvještaju svoje vlade da će klimatske promjene nanijeti ozbiljnu ekonomsku štetu američkoj ekonomiji.

Na pitanje o Trampovoj odluci da povuče SAD iz Pariskog sporazuma, Atenborou je kazao da se nada da će SAD pronaći način ili mehanizam da promijene tu odluku.

Kako bi povećali šanse za uspjeh u Poljskoj, tehnički pregovori su počeli u nedjelju, dan ranije, a delegati iz skoro 200 država diskutuju o tome kako da ispune ciljeve iz Pariza o ograničavanju globalnog zagrijavanja između 1,5 i 2 stepena Celzijusa.

Ipak, očekivanja od Katovica su mala. Zemlja domaćin Poljska je saopštila da ostaje posvećena fosilnim gorivima i poziva na „pravednu tranziciju” kako bi se pomoglo zajednicama koje zavise od fosilnih goriva.

Neredi u Parizu tokom vikenda, koji su dijelom izbili zbog protesta oko povećanja poreza na gorivo, takođe ilustruju problem sa kojim su suočeni svjetski lideri: kako da političari uvedu dugoročne ekološke politike a da pritom ne izlože birače dodatnim troškovima što će im umanjiti šanse za reizbor.

Bonus video: