Južna upozorava Sjevernu Koreju: Slijedi "fatalna osveta" ako nas provocirate

Povećana je zabrinutost od novih provokacija Pjongjanga nakon što je u petak opozvana južnokorejska predsjednica Park Geun-hje, navodi britanska agencija
1 komentar(a)
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.12.2016. 10:02h

Južna Koreja upozorila je danas na "fatalne posljedice" po rukovodstvo u Pjongjangu ukoliko bude isprovocirana na sukob, nakon što je sjevernokorejski lider Kim Džong-un nadgledao vojne vježbe u kojima je simuliran napad na predsjedničku palatu u Seulu.

Južnokorejska vojska je oštro osudila vežbe, za koje ne navodi kada su održane, prenosi danas Rojters.

"Ukoliko neprijatelj izvodi provokacije na osnovu svoje nesmotrenosti, snažno ćemo se osvetiti fatalnim udarcem sjevernokorejskom rukovodstvu", saopštio je Združeni štab Ministarstva odbrane Južne Koreje.

Povećana je zabrinutost od novih provokacija Pjongjanga nakon što je u petak opozvana južnokorejska predsjednica Park Geun-hje, navodi britanska agencija.

Premijer Hvang Kjo-Ahn, koji je privremeno preuzeo ulogu predsjednika, održao je hitan sastanak kabineta i naložio vojsci da bude u visokom stepenu budnosti kad je riječ o Sjevernoj Koreji.

Sjevernokorejski lider Kim Džong-un posmatrao je dvogledom kako specijalne operacije njegove zemlje izvode vježbe sa ciljem "uništenja specifičnih neprijateljskih ciljeva", uključujući predsjedničku palatu u Seulu poznatu kao Plava kuća, javila je sjevenokorejska agencija KCNA.

List sjevernokorejske vladajuće partije "Rodong Šinmun" takođe je na dvije strane izvijestio o vježbama, uz fotografije zgrade koja liči na Plavu kuću, koju su sjevernokorejske trupe zauzele i zapalile.

Na jednoj fotografiji vidi se kako Kim sa osmjehom na licu posmatra simulirani napad.

"Odlično odrađeno, neprijateljske trupe neće imati gdje da se sakriju, a kamoli da krenu u kontranapad", rekao je Kim, navodi KCNA.

Bonus video: