"HVATALJKA"

Japan poslao u orbitu uređaj za sakupljanje svemirskog otpada

Uređaj se sastoji od "elektodinamičkog kabla" od čeličnih vlakana i aluminijuma, i mreže u čijoj je izradi pomogla frima za opremu za ribolov, a pokreće ga električna energija koja se dobija pomoću magnetnog polja Zemlje
0 komentar(a)
Japan, letilica za skupljanje otpada, Foto: Beta-AP
Japan, letilica za skupljanje otpada, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 07.02.2019. 19:27h

Japan je danas poslao u svemir letjeicu za snabdijevanje Međunarodne svemirske stanice (ISS), koja je ponijela i novi uređaj za sakupljanje svemirskog otpada.

Naučnici iz japanske svemirske agencije JAKSA (JAXA) su napravili vrstu hvataljke za otpad nastao ljudskom aktivnošću - za djelove starih satelita ili raketa, u orbiti bliže Zemlji, koje će na kraju gurnuti u atmosferu gdje će izgorjeti.

Više od 50 godina istraživanja svemira od lansiranja prvog satelita, sovjetskog "Sputnjika", 1957. godine, napravilo je čitav pojas otpada koji utiče na svemirsku opremu i izaziva stotine sudara godišnje.

Uređaj se sastoji od "elektodinamičkog kabla" od čeličnih vlakana i aluminijuma, i mreže u čijoj je izradi pomogla frima za opremu za ribolov, a pokreće ga električna energija koja se dobija pomoću magnetnog polja Zemlje.

Dužina kabla s mrežom je 700 metara, a naredne verzije će biti dučake pet do 10 kilometara, te će hvatati mnogo više otpada.