Struja u Srbiji za 52 odsto jeftinija nego u Crnoj Gori

Struja u Crnoj Gori je 52 odsto skuplja nego u Srbiji, 21 odsto nego u Republici Srpskoj, 12,5 odsto nego u Federaciji BiH
403 pregleda 15 komentar(a)
Struja, Foto: Arhiva Vijesti
Struja, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 09.12.2016. 15:58h

Stvarna cijena električne energije u Crnoj Gori za domaćinstva je 52 odsto skuplja nego u Srbiji, 21 odsto nego u Republici Srpskoj, 12,5 odsto nego u Federaciji BiH, a jedino je jeftinija nego u Hrvatskoj za 25 odsto.

To je pokazala analiza “Vijesti” i poređenje iste potrošnje preko kalkulatora potrošnje na zvaničnim sajtovima pet snabdjevača električnom energijom u Crnoj Gori i tri države regiona.

“Vijesti” su u kalkulatore unijele zamišljenu potrošnju od 500 kilovat-sati u višoj tarifi i 200 kilovat-sati u nižoj tarifi.

Kalkulator Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) je pokazao da bi ta potrošnja sa svim stavkama i porezom na dodatu vrijednost potrošača u sektoru domaćinstva sa dvotarifnim brojilom koštala ukupno 71,7 eura.

Ista potrošnja bi na računu Elektroprivrede Srbije (EPS) koštala 5.855 dinara što je 47,6 eura.

Međutim, kada se uporede računi bez državnih dažbina razlika u stvarnoj cijeni kilovata u Crnoj Gori i Srbiji je još veća. PDV u Crnoj Gori je 19 odsto i jedina je državna dažbina na cijenu struje, dok u Srbiji osim PDV-a od 20 odsto postoji i nedavno uvedena akciza od 7,5 odsto. Bez ovih dažbina iznos ovog računa u Crnoj Gori bi bio 60,25 eura, a u Srbiji 36 eura.

Potrošnja 500 kilovata skupe i 200 kilovata jeftine električne energije prema Elektroprivredi Republike Srpske košta 115 konvertibilnih maraka ili 59 eura, dok bi u drugom entitetu Federaciji kod Elektroprivrede Bosne i Hercegovine ta potrošnja koštala 124,5 maraka ili 63,6 eura.

Ovaj račun prema cjenovniku Hrvatske elektroprivrede iznosio bi ukupno 679 kuna ili 90 eura. U ovoj cijeni je i PDV koji u Hrvatskoj na električnu energiju iznosi 20 odsto.

Kada se uporede oktobarske prosječne neto zarade u Crnoj Gori od 502 eura i u Hrvatskoj od 750 eura, u Crnoj Gori bi za prosječnu platu mogli kupiti 4.902 kilovata prema ovom računu, a u Hrvatskoj 5.836 kilovata.

Nove cijene kilovata i ostalih troškova snabdjevačima i distributerima u Crnoj Gori biće poznate do 16. decembra. Prema nezvaničnim procjenama koje su saopštili iz EPCG, taj iznos trebalo da bude manji oko 4,7 u odnosu na dosadašnju i ta cijena važila bi samo za januar. Krajem januara, Vlada i Ministarstvo ekonomije treba da odrede iznos naknade za vlasnike malih i vjetro elektrana, koja će se onda naći na računu od narednog mjeseca i kako se očekuje anulirati smanjenje osnovne cijene kilovata.

Period jeftine električne energije u Crnoj Gori traje od 23 sata do 7 ujutro, svim danima osim nedjelje kada niža tarifa traje cijeli dan. Vijesti su omjer od 500 kilovata u skupoj i 200 u jeftinoj uzeli jer obično niža tarifa čini oko 30 odsto ukupne potrošnje.

Bonus video: