Ruski diplomata pretukao mongolskog repera zbog svastike

Suhbatar je nastupio u tradicionalnoj mongolskoj odjeći sa svastikom koja se kao simbol u Mongoliji koristila mnogo vjekova prije dolaska na vlast nacističkog vođe Adolfa Hitlera. Otac repera Savdjin Suhbatar rekao je na konferenciji za novinare da je njegov sin bio u komi 10 dana pošto je pretučen.
74 pregleda 3 komentar(a)
Amraa mongolski reper, Foto: Youtube screenshot
Amraa mongolski reper, Foto: Youtube screenshot
Ažurirano: 02.12.2016. 15:59h

Ruski diplomata pretekao je u Mongoliji poznatog repera zato što je na bini bio u odjeći sa svastikom, rekli su advokat i članovi porodice mongolskog muzičara.

BBC je danas prenio da je Amarmandah Suhbatar nastupao u Ulan Batoru kada se navodno dogodio napad, a ruske novinske agencije su javile da je reper flašom udaren u glavu, kao i da je dobio više udaraca u lice.

Ruska ambasada je saopštila da istražuje incident, ali i navela da su izvještaji lokalnih medija iskrivljeni.

Suhbatar je nastupio u tradicionalnoj mongolskoj odjeći sa svastikom koja se kao simbol u Mongoliji koristila mnogo vjekova prije dolaska na vlast nacističkog vođe Adolfa Hitlera.

Otac repera Savdjin Suhbatar rekao je na konferenciji za novinare da je njegov sin bio u komi 10 dana pošto je pretučen.

Zasad nije identifikovan ruski diplomata koji je optužen za napad na repera.

Amarmandah Suhbatar, poznat kao "Amraa", vodeći je pjevač grupe Khar Sarnai - Crna ruža i često na nastupima ima svastiku, dok njegove pjesme govore o istoriji, kulturi i identitetu Mongolije.

Svastika je nastala u Indiji prije više hiljada godina, a u Mongoliji se koristili kao simbol veličanstvenosti vjekovima prije Trećeg rajha, mada je sada koriste i neke ekstremnodesničarske grupe u toj zemlji, navodi BBC.

Advokat repera, njegov otac i članovi njegove grupe su negirali da je na koncertu uzvikivao "Hajl Hitler".

Portparol policije rekao je za Frans pres da je pokrenuta istraga i da je osumnjičen ruski diplomata, ali da nije priveden pošto nanjete povrede nisu ozbiljne.

"Nije tačno da osumnjičeni nije uhapšen zato što ima diplomatski imunitet", rekao je portparol policije.

Bonus video: