"BORBE PREKINUTI I DOSTAVITI HUMANITARNU POMOĆ"

Ujedinjene nacije upozoravaju: Alep bi mogao da postane "veliko groblje"

Predsjednici Turske i Rusije, Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin, dogovorili su se danas da "pojačaju napore" za okončavanje sukoba u Alepu da bi se omogućila dostava humanitarne pomoći tom gradu
8 komentar(a)
Ažurirano: 07.02.2019. 22:18h

Istočni dio velikog sirijskog grada Alepa mogao bi da "postane veliko groblje" ako borbe ne prestanu i ako se ne omogući dopremanje humanitarne pomoći, upozorio je visoki zvaničnik Ujedinje nacija Stiven O'Brajen.

On je pozvao u pomoć Savjet bezbjednosti UN koji je održao hitnu sjednicu na poziv Francuske.

Kako prenosi AFP, ambasadori 15 zemalja zaključili su da su nemoćni, a Zapad je prebacio krivicu na Rusiju.

O'Brajen je ocijenio da je istočni Alep od subote napustilo 25.000 civila.

On je iznio detalje o "desestinama mrtvih samo u jutrošnjem vazdušnom napadu", ne navodeći pojedinosti.

"Najvjerovatnije će i hiljade drugih stanovnika Alepa pobjeći ako se borbe prošire i pojačaju narednih dana", upozorio je O'Brajen.

"Pozivamo i preklinjemo, sukobljene strane i one koji imaju uticaja, da učine sve kako bi se zaštitili civili i omogućio pristup dijelu istočnog Alepa u okruženju prije nego postane veliko groblje", rekao je visoki zvaničnik UN-a.

On je izrazio "veliku zabrinutost" za 250.000 stanovnika koji ne mogu da izađu iz istočnog Alepa.

"Ti ljudi su pod opsadom gotovo 150 dana i neće moći još dugo da izdrže".

Američki, francuski i britanski ambasadori su jedan za drugim optužili Rusiju da onemogućava svako rješenje.

"Savjet ne odgovara na pozive u pomoć civilima zato što Rusija to ne želi", kratko je rekla američka ambasadorka Samanta Pauer.

Ruski ambasador Vitalij Čurkin je ponovo iznio potrebu da se "antiteroristička operacija" u Alepu nastavi.

Optužio je Sjedinjene Američke Države da nijesu održale obećanje da će "odvojiti takozvane umjerene borce od terorista Fronta al Nusra".

Zapad je optužio da želi da "spasi teroriste" i "iskoristiti humanitarne probleme u političke svrhe".

Erdogan i Putin razgovarali o okončavanju sukoba u Alepu

Predsjednici Turske i Rusije, Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin, dogovorili su se danas da "pojačaju napore" za okončavanje sukoba u Alepu da bi se omogućila dostava humanitarne pomoći tom gradu, javila je turska državna agencija Anadolija.

"Erdogan i Putin se u telefonskom razgovoru saglasili da ubrzaju napore za okončavanje sukoba u Alepu, da bi se omogućila dostava humanitarne pomoći civilima", navela je turska agencija.

Kremlj je večeras potvrdio da su Putin i Erdogan razgovarali na inicijativu turske strane, dodavši da su predsjednici "razmijenili stavove o sirijskoj krizi, uključujući i o Alepu".

To je treći razgovor Putina i Erdogana za manje od nedjelju dana, dok snage lojalne sirijskom predsjedniku Bašaru el Asadu, uz pomoć ruske avijacije, napreduju u preuzimanju istočnog dijela Alepa od opozicije, prenosi agencija Beta.

Turska se približila Rusiji poslije smirivanja krize u odnosima izazvane turskim obaranjem ruskog bombardera nad sirijsko-turskom granicom.

Iako su se dvije zemlje približile, i dalje imaju oprečne stavove o sirijskoj krizi: Ankara podržava sirijske pobunjenike, a Moskva sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

Rusija je danas od Turske zatražila objašnjenje nedavne Erdoganove izjave da je pokrenuo vojnu ofanzivu na sjeveru Sirije da bi se okončala "vlast tiranina" Bašara al Asada.

Ni Kremlj ni turska agencija Anadolija nisu navele da li su Erdogan i Putin razgovarali i o tome.

Galerija