ISKULIRAO I PREDSJEDNIKA

Bob Dilan ne dolazi ni na sastanak sa Obamom

"Za vas koji se pitate, Bob Dilan danas neće biti u Bijeloj kući, tako da svi mogu da odahnu", rekao je portparol Bijele kuće
4 komentar(a)
Bob Dilan, Foto: Beta/AP
Bob Dilan, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 07.02.2019. 22:19h

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost Bob Dilan neće preskočiti samo ceremoniju dodjele nagrada u Stokholmu, već i današnji sastanak sa predsjednikom SAD Barakom Obamom.

Odlazeći američki predsjednik primiće nekoliko američkih dobitnika Nobela prije zvanične dodjele nagrada. Bijela kuća planira da u toku dana objavi spisak svih zvanica.

"Nažalost, za vas koji se pitate, Bob Dilan danas neće biti u Bijeloj kući, tako da svi mogu da odahnu", rekao je portparol Bijele kuće Džoš Ernest.

Ernest je naveo da Dilan nije naveo razlog odsustva, navodeći da se Barak Obama ranije sreo sa američkim izvođačem i kantautorom i da je uzivao u sastanku.

Obama je Dilana 2012. godine odlikovao predsjedničkim Ordenom za hrabrost, podsjeća agencija AP.

Američki kantautor obavijestio je Švedsku akademiju da "želi da može da lično primi nagradu, ali da je to zbog drugih obaveza nažalost nemoguće".

On je krajem oktobra rekao da prihvata Nobelovu nagradu za književnost čime je prekinuo dvonedjeljno ćutanje od kada mu je dodijeljeno to najviše svjetsko priznanje za njegov ukupan rad.

On je rekao da je "ostao bez riječi" kada je čuo da je postao prvi muzičar kome je dodijeljena ova nagrada i da "veoma cijeni tu čast".

Rok muzičaru i pjesniku data je Nobelova nagrada za književnost 13. oktobra uz obrazloženje Nobelovog komiteta da je nagrađen za "stvaranje novih poetskih izraza u okviru velike američke pjesničke tradicije".

Odluka da Dilan dobije Nobelovu nagradu za književnost naišla je na pohvale, ali i kritike iz svijeta književnosti. Neki pisci navode da je nagrada zaslužena, kao i da su pjesme i poezija blisko povezani. Drugi ipak smatraju da je priznanje nezasluženo otišlo u Dilanove ruke.