DODATI NA LISTU

Kubanska rumba i belgijsko pivo na Uneskovoj listi nasljeđa

Rumba evocira "gracioznost, senzualnost i radost", dok je "proizvodnja i uživanje u pivu dio živog nasljeđa širom Belgije", saopštio je Unesko
68 pregleda 1 komentar(a)
pivo, Foto: Shutterstock
pivo, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.11.2016. 16:42h

Kubanski ples rumba i belgijsko pivo uvršteni su danas na listu nematerijalnog nasljeđa pod zaštitom Unesko na sastanku u Adis Abebi.

Rumba evocira "gracioznost, senzualnost i radost", dok je "proizvodnja i uživanje u pivu dio živog nasljeđa širom Belgije", saopštio je Unesko.

Belgija proizvodi oko 1.500 vrsta vrsta piva, dok je na Kubi, rumba koja potiče iz siromašnih zajednica, ples koji predstavlja trajni "izraz otpora i samopoštovanja," navedeno je u obrazloženju Uneska.

Kubanska delegacija na sastanku u glavnom gradu Etiopije posvetila je odluku o stavljanju rumbe na listu preminulom kubanskom lideru Fidelu Kastru.

Lista nematerijalnog kulturnih blaga stvorena je prije 10 godina uglavnom kako bi se skrenula pažnja na njih, ali Unesko ponekad takođe nudi finansijsku i tehničku pomoć za njihovu zaštitu.

Unesko je tako juče na listu uvrstio i tradicionalnu muziku Ugande, koja izumire i zbog toga što su za izradu instrumenata potrebni materijali koji se dobijaju od ugroženih vrsta, proglasivši je "nematerijalnim nasleđem kome je hitno potrebna zaštita".

Preporučujemo za Vas