Tramp: Osvojio bih najviše glasova da nije bilo više miliona nelegalnih glasača

Ponovno prebrojavanje glasova prijeti da oživi debatu o legitimnosti Trampove pobjede, koji je dobio većinu potrebnih glasova Elektorskog kolegijuma, dok je njegova rivalka na predsjedničkim izborima Hilari Klinton osvojila najviše glasova naroda, ocjenjuje AFP
1 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.11.2016. 08:14h

Novoizabrani predsjednik SAD Donald Tramp izjavio je da bi osvojio najviše glasova naroda na predsjedničkim izborima da nije bilo "više miliona nelegalnih glasača".

Tramp smatra da je ponovno prebrojavanje glasova u Viskonsinu "gubitak vremena".

"Pored osvajanja većine glasova Elektorskog kolegijuma, osvojio sam najviše glasova naroda ukoliko ne računate milione ljudi koji su glasali nelegalno", naveo je Tramp na svom nalogu na Tviteru.

Ponovno prebrojavanje glasova prijeti da oživi debatu o legitimnosti Trampove pobjede, koji je dobio većinu potrebnih glasova Elektorskog kolegijuma, dok je njegova rivalka na predsjedničkim izborima Hilari Klinton osvojila najviše glasova naroda, ocjenjuje AFP.

Rojters navodi da je vođstvo Klintonove prema glasanju naroda, prevazišlo dva miliona glasova, a očekuje se da će porasti na više od 2,5 miliona jer se prebrojavanje glasačkih listića nastavlja u gusto naseljenim američkim saveznim državama, kao što je Kalifornija.

Tramp je juče kritikovao Klintonovu jer se priključila nastojanjima da se ponovo prebroje glasovi u tri države sa tijesnom razlikom u kojima je Tramp odnio pobjedu.

Tramp je ponovio da je Klinton tokom jedne od njihovih debata rekla da bi gubitnici na izborima trebalo da prihvate ishod, iako im se ne dopada.

Tokom duge kampanje, republikanac Donald Tramp je rekao da su izbori "namješteni" protiv njega, ali je nazvao nastojanje kandidatknje Stranke zelenih, Džil Stajn da se ponovo prebroje glasovi u Viskonsinu, Mičigenu i Pensilvaniji "prevarom" i podsmijevao se odluci Hilari Klinton da se priključi tom nastojanju. Glasali su milioni birača i Tramp je pobijedio Klinton u sve tri države - sa oko 27.000 glasova više u Viskonsinu, 12.000 u Mičigenu i 68.000 u Pensilvaniji, dok je Džil Stajn dobila oko jedan posto glasova u sve te tri države.

Bonus video: