Otkriven novi zločin Islamske države: Pronađene dvije masovne grobnice sa tijelima Jezida

Grobnice sa po devet tijela pronađene su u selu Um al-Šababik u oblasti Sindžar, između Mosula i granice sa Sirijom, navodi se u saopštenju
0 komentar(a)
Irak, masovna grobnica, Foto: Reuters
Irak, masovna grobnica, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.11.2016. 18:40h

Dvije grobnice sa tijelima pripadnika jezidske manjine koje su ubili džihadisti Islamske države pronađene su na sjeverozapadu Iraka, saopštili su danas lokalni zvaničnici.

Grobnice sa po devet tijela pronađene su u selu Um al-Šababik u oblasti Sindžar, između Mosula i granice sa Sirijom, navodi se u saopštenju.

Prema riječima zvaničnika, grobnice su bile udaljene jedna od druge oko 150 metara, a njihovim otkrivanjem ukupan broj do sada pronađenih Jezida koje su ubili džihadisti Islamske države povećan je na 29.

Džihadisti su prošle godine zauzeli Sindžar, naseljen uglavnom pripadnicima jezidske manjine, a iračke vlasti vjeruju da se u masovnim grobnicama nalazi još oko 1.600 tijela.

Ekstremisti Islamske države smatraju Jezide otpadničkom sektom i masovno ubijaju muške pripadnike te manjine, dok žene koriste kao seksualno roblje.

UN su u martu prošle godine zločine Islamske države nad Jezidima u Iraku okarakterisale kao "pokušaj genocida" i zatražile pokretanje postupka pred Međunarodnim krivičnim sudom.

Lokalni jezidski lideri navode da je oko 3.000 žena iz te zajednice još u rukama džihadista.

Bonus video: