Kim Džong Un: Kastro je bio blizak prijatelj i drug korejskog naroda

Sjevernokorejski lider je istakao da je Kastro "davao čvrstu podršku i ohrabrenje našim naporima za nacionalno ujedinjenje", prenose regionalni mediji
0 komentar(a)
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.11.2016. 17:06h

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un izrazo je saučešće Kubi zbog smrti bivšeg kubanskog lidera Fidela Kastra podsjetivši na dugogodišnje veze dvije zemlje, objavila je danas državana sjevernokorejska agencija KCNA.

Kastro je umro u petak uveče u Havani u 90. godini.

U pismu aktuelnom kubanskom lideru Raulu Kastru, bratu preminulog predsjednika, Kim je nazvao Fidela Kastra "bliskim prijateljem i drugom korejskog naroda", koji je, kako je istakao, "davao čvrstu podršku i ohrabrenje našim naporima za nacionalno ujedinjenje", prenose regionalni mediji.

Kuba je uspostavila diplomatske odnose sa Sjevernom Korejom 1960. godine i ima ambasadu u Havani koju smatra jednim od svojih najpouzdanijih saveznika.

Dvije zemlje su geografski i kulturno veoma udaljene, ali su našle zajedničku tačku u protivljenju onome što nazivaju "američkom imperijalističkom spoljnom politikom".

Veze između dvije zemlje su privukle interesovanje medija u julu 2013. godine kada su vlasti u Panamskom kanalu otkrile 240 tona oružja, uključujući borbene avione i projektile sakrivene ispod pošiljke šećera na brodu koji je išao sa Kube ka Sjevernoj Koreji, prenosi "Džapan tajms".

Bonus video: