Amerikanac kojeg Rusi vole

U Rusiji mu se dive zbog istrajnosti, spremnosti da istrpi bol i vjerovanja da je Rusija u pravu povodom većine pitanja. Njegovi stavovi su toliko bliski Kremlju da je dobio svoju emisiju na kanalu RT
96 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 20.11.2016. 08:30h

Ne vidi na jedno oko i ima problem sa kukom zbog kojeg mu je bolno da sjedi, ali izdržava udarce u ringu mješovitih borilačkih vještina (MMA). Skoro duplo je stariji od mnogih svojih rivala u vrhu ove brutalne profesije.

Ipak, kao i uvijek kada Džef Monson, 45-godišnji Amerikanac poznat kao „The Snowman“, dođe u neki grad u Rusiji, ili, u ovom slučaju, u Abhaziju, jednu od proruskih enklava na prostoru bivšeg SSSR-a, pozdravljen je pokličima oduševljenja prošlog mjeseca kada je otšepao iz svlačionice na stadionu Dinamo i popeo se u kavez da odmjeri snagu sa spremnim Rusom u dvadesetim godinama.

Nakon samo nekoliko minuta, sudija je objavio kraj meča. Monson, bivši svjetski šampion, je izgubio na poene.

Poraženi Amerikanac je, ipak, bio zvijezda predstave. Dok su se on i rival vraćali u svlačioniocu, fanovi su ignorisali Rusa i nagrnuli prema Monsonu da se slikaju sa njim i dobiju autogram.

Rus, 29-godišnji Levan Persajev, izvinio se zbog pobjede i rekao Monsonu da je meč trebalo proglasiti neriješenim.

„Džef, želim samo da ti kažem koliko te poštujem. Svi te poštujemo. Ti si naš uzor“, rekao je Persajev. Sudija je kasnije povukao prvobitnu odluku i proglasio borbu izjednačenom.

U vrijeme kada Vašington i Moskva razmjenjuju optužbe, Monson je možda postao omiljeni Amerikanac u Rusiji, gdje mu se dive zbog istrajnosti, spremnosti da istrpi bol i, što nije nevažan faktor, vjerovanja da je Rusija u pravu povodom većine pitanja, uključujući SAD.

Njegovi stavovi su toliko bliski Kremlju da je dobio svoju emisiju na RT, državnom TV kanalu.

Baš ovaj Amerikanac je tako popularan zato što je na mnogo načina Rus, ili makar prosječna slika koju mnogi Rusi imaju o sebi - tvrdi, neumoljivi autsajderi, pravedni šampioni slabih protiv moćnih i prostodušni osvetnici zločina koje su počinili jaki, naročito SAD.

„Mi u Americi mislimo da oni samo piju votku i žele da osvoje svijet,“ rekao je Monson u untervjuu prije meča u Suhumiju. „Ali, Amerika je ta koja uništi zemlje poput Iraka i prođe potpuno nekažnjeno.“ Monson, koji je rođen u Minesoti a podizao se u državi Vašington, kaže da je „rastao navijajući za SAD“. Međutim, nakon studija psihologije na Univerzitetu Ilinois i putovanja u inostranstvo, kaže da je „ukapirao da je svijet malo drugačiji nego što je vjerovao. Njegovo mišljenje o domovini je sažeto u tetovaži na nozi: „Zemlja licemjerstva“, je ispisano preko naopako okrenute američke zastave.

Među ostalim tetovažama su srp i čekić, nekoliko anarhističkih amblema, likovi Marksa i Lenjina a na vratu riječi koje prilično definišu njegovu političku fiolozofiju, makar u vezi sa SAD: „Uništi autoritet“.

Iako je bio veliko ime u borilačkom svijetu od kraja 1990-ih, Monson je u ruski panteon popularnih junaka ušao tek 2011, kada ga je „razbio“ najpoznatiji ruski borac Fjodor Jemeljanenko. U publici je bio tadašnji premijer Rusije Vladimir Putin.

Impresioniran Monsonovom istrajnošću dok je gledao porazu u oči, Putin ga je sjutradan nazvao i rekao mu: „Imaš ruski duh. Nikad ne odustaješ.“

Monson, koji živi na Floridi i ima troje djece, nakon toga je počeo redovno da posjećuje Rusiju, učestvujući u borbama, uključujući onu i Sankt Peterburgu koji je takođe gledao Putin. Monson sada veliki dio vremena provodi u Rusiji i drugim djelovima bivšeg SSSR-a, naročito proruskim enklavama koje žele da budu priznate.

Predsjednik Abhazije, odmetnute gruzijske oblasti koju priznaju samo Rusija i još tri države, toliko je bio zahvalan zbog posjete da je Monsonu dao zlatni sat i proglasio ga za počasnog državljanina. Monson je djelovao zbunjeno. „Gdje mi je pasoš?“ pitao je pošto je iz kabineta predsjednika Abhazije izašao samo sa satom i pismom sa izrazima zahvalnosti za „veliki lični doprinos zašititi i odbrani prava naroda na samoopredjeljenje i nezavisnost.“

Monson je kasnije priznao da nije znao puno o Abhaziji, koja se otcijepila od Gruzije početkom 1990-ih, i da se uzrujao kada je saznao da će mu to državljanstvo otežati posjetu Gruziji. „Uvijek sam želio da posjetim Gruziju, ali sada mislim da se to neće desiti,“ rekao je.

Vjerovatno nije preporučljiva ni posjeta Čečeniji, čiji je lider Ramzan Kadirov, kojeg podržava Kremlj, ljubitelj mješovitih borilačkih vještina. Nedavno se, međutim, posvađao sa Jemeljanenkom, starim Monsonovim protivnikom a sada dobrim prijateljem. Jemeljanenko je kritikovao jedno MMA takmičenje na kojem su učestovala tri maloljetna sina čečenskog lidera.

Spor, koji se u početku svodio na prijetnje na društvenim mrežama, dobio je nasilan obrt prošlog mjeseca kada je nepoznata osoba pretukla Jemeljanenkovu ćerku u Moskvi. Tinejdžerka je završila u bolnici. Kadirov je porekao bilo kakvu vezu sa napadom.

Vođen principom da SAD obično nisu u pravu, Monson je podržao ne samo Abhaziju nego i druge ciljeve koje Zapad odbacuje. Veliki je pristalica ruske Komunističke partije i odmetnutih oblasti istočne Ukrajine. U septembru je sa drugom suprugom posjetio Lugansku Narodnu Republiku, gdje je dobio još jednu ponudu državljanstva i promovisao aktivnosti za osnivanje škole MMA na toj osiromašenoj teritoriji.

On ne gaji iluzije u vezi sa ruskim vlastima i zabrinut je zbog porasta nacionalističke vreve koju promoviše Putin. „To je vrlo opasno,“ kaže Monson. Ipak, misli da Putina loše predstavljaju u medijima i da bi mu trebalo odati priznanje jer je „uradio puno dobrih stvari za Rusiju“.

Za razliku od SAD, za koje kaže da ne mare za to što stranci misle o njima, „Rusija želi da bude prihvaćena,“ ispričao je.

„Amerikanci imaju tu ideju o sopstvenoj izuzetnosti, ali Rusi žele odobravanje.“

Monson je malo poznat u SAD izvan uskog svijeta mješovitih borilačkih vještina, mačo miljea koji baš ne odobrava njegovu antiameričku politiku. Ali, „ovdje je ludilo“, rekao je dok su ga fanovi oblijetali na šetalištu u Suhumiju.

Odupro se molbama porodice i prijatelja da prestane da se bori, posebno nakon poraza za Božić u Moskvi od jednog mladog Afrikanca. Meč je trajao kraće od minut. „Teško je prestati. Ja sam borac. To mi je u krvi.“

Dodao je da bi volio da prekine i usredsredi se na politiku, ali mu je i dalje potrebna podloga koju mu nudi slava legende borbe u kavezima.

MMA borci nisu mišićavi mazohisti i moroni

Monson voli da prkosi predstavljanju MMA boraca kao mišićavih mazohista i morona. Sa diplomom magistra psihologije i radnim iskustvom u oblasti mentalnog zdravlja, načitan je, elokventan i, izvan kaveza, finih manira.

„Samo zato što sam borac ne znači da ne znam šta se dešava. Ja sam pametan momak,“ rekao je.

Žestoki takmičarski duh mu je prenio očuh, koji je bio vojno lice. Počeo je da se bori na koledžu, a nastavio kao diplomac na Univerzitetu Minesota u Dulutu, gdje je magistrirao psihologiju 1997.

Potom je radio u zdravstvenom centru u Sijetlu ali, razočaran republikanskim rezovima troškova za zdravstvo, ocijenio je da je američki sistem u potpunom rasulu i da mu je potrebna nova karijera. Do 2002. je prestao da se bavi psihologijom i posvetio se borbama.

Kaže da je zbog političkih stavova dobio puno poruka mržnje ali je takođe stekao široku publiku zahvaljujući borbama.

Socijalizam je jedina nada za Rusiju i svijet

Monson se nada da će uskoro dobiti ruski pasoš i državljanstvo kako bi potpuno ušao u rusku politiku i pokušao da dobije mjesto u parlamentu kao poslanik Komunističke partije, ukroćene i stoga tolerisane ruske opozicione stranke. Za tu stranku misli da je staromodna i previše poslušna, ali je podržava zato što socijalizam smatra jedinom nadom za Rusiju i svijet.

Monsona je „šokirala“ pobjeda Donalda Trampa i smatra da, bez obzira na ishod izbora, Amerikanci se previše uzdaju u predsjednika da će im riješiti probleme. U svakom slučaju, dodao je, „Sada me zanima Rusija.“

Odbacuje kritike da je postao instrument Kremlja i da prečesto pozajmljuje ime za ekscentrične, antizapadne ciljeve. „Naravno da pokušavaju da izvuku neku korist od mene. Ali, imam i ja program. Vjerujem u socijalizam.“

("Njujork Tajms")

Galerija

Bonus video: