Posjeta Dalaj Lame Mongoliji ugrožava njene odnose s Kinom

Kina, čija je vojska ušla u Tibet 1950. godine, smatra Dalaj Lamu separatistom i redovno protestuje zbog njegovih posjeta drugim zemljama
53 pregleda 0 komentar(a)
Dalaj Lama, Foto: Reuters
Dalaj Lama, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.11.2016. 15:09h

Tibetanski duhovni vođa Dalaj Lama održao je danas govor pred više hiljada vjernika u Mongoliji, gdje je u posjeti koja je ocjenjena kao test odnosa s Pekingom te zemlje koja traži paket pomoći Kine.

Na početku četvorodnevne posjete Mongoliji, za koju su njene vlasti rekle da je isključivo vjerskog karaktera i da neće biti sastanaka s političkim liderima, prognani tibetanski duhovni vođa je u manastiru Gandantegčenlin govorio o materijalizmu.

Agencija AP međutim ocjenjuje da putovanje ipak može imati posljedice na odnose sa Kinom, koja je 2002. godine nakratko zatvorila granicu s Mongolijom u znak protesta zbog posjete Dalaj Lame.

Kina, čija je vojska ušla u Tibet 1950. godine, smatra Dalaj Lamu separatistom i redovno protestuje zbog njegovih posjeta drugim zemljama.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine pozvalo je u petak Mongoliju da otkaže posjetu Dalaj Lame radi razvoja "čvrstih i stabilnih" bilateralnih odnosa.

Mongolija od Pekinga zatražila 4,2 milijarde dolara zajma kao pomoć zbog duboke recesije.

Bonus video: