Obama: Tramp treba da se suprotstavi Rusiji

Obama je na zajedničkoj konferenciji za štampu s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu rekao da se nada da će Tramp slijediti konstruktivnu politiku koja brani demokratske vrijednosti i poštovanje prava
11 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.11.2016. 18:58h

Odlazeći američki predsjednik Barak Obama izrazio je danas nadu da će se novoizabrani predsjednik SAD Donald Tramp "suprotstaviti Rusiji" kada dođe do odstupanja od "američkih vrijednosti i međunarodnih pravila".

Obama je na zajedničkoj konferenciji za štampu s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu rekao da se nada da će Tramp slijediti konstruktivnu politiku koja brani demokratske vrijednosti i poštovanje prava.

On je istakao da SAD i Rusija imaju značajne razlike u stavovima kada su u pitanju sukobi u Siriji i Ukrajini. Takođe je naglasio da je potrebno pronaći oblasti za saradnju sa Rusijom, ali i pokazati čvrstu ruku kada je to potrebno.

Predsjednik SAD je kazao da je "oprezno optimističan" oko njegovog naslednika Donalda Trampa, navodeći da obavljanje predsjedničke funkcije zahtjeva odgovornost i nosi mnogo problema.

Obama je naglasio da je veoma važno da Tramp ostane posvećen saradnji s NATO-om, navodi AP.

Odlazeći predsjednik SAD je naveo da neće savetovati ljude koji protestuju protiv izborne pobjede republikanca da ćute. Obama je naveo da je govorio mladim ljudima da ne uzimaju sistem državne vlasti i način života zdravo za gotovo.

Takođe je naglasio da je demokratija "težak posao", navodeći da 43 odsto birača nije glasalo na predsjedničkim izborima 8. novembra.

On je ocjenio da temelji zdrave demokratije znače da su ljudi u nju uključeni, a ne da se to pitanje pojavi samo nekoliko nedjelja pred izbore.

Agencija AP podsjeća da je Obama počeo svoj predsjednički mandat sa ciljem da "resetuje odnose s Rusijom", ali da su oni posle sukoba u Ukrajini i Siriji pali na najniži nivo od Hladnog rata.

Bonus video: