PORTPAROL STEJT DEPARTMENTA SE KASNIJE IZVINIO

Kirbi novinarki Cicakjan: Neću tretirati RT kao druge medije

Kada je novinarka RT istakla da su joj potrebni precizni detalji kako bi RT mogla da ispita navodne incidente, Kirbi je odbio da joj odgovori
1 komentar(a)
Džon Kirbi, Foto: Screenshot (RT)
Džon Kirbi, Foto: Screenshot (RT)
Ažurirano: 08.02.2019. 02:28h

Portparol Stejt departmenta Džon Kirbi optužio je vlade Rusije i Sirije za bombardovanje pet bolnica i najmanje jedne mobilne klinike u Siriji, a kada ga je novinarka Raša tudej Gajane Cicakjan upitala za detaljnije informacije, odbio je da joj ih pruži rekavši da se neće tretirati novinare RT na isti način kao druge medije.

Na pitanje novinarke RT o detaljima navodnih incidenata, uključujući lokacije, Kirbi je odgovorio da ne zna tačnu lokaciju i istakao da je Vašington upoznat sa "izvještajem pouzdanih humanitarnih organizacija", prenosi RT.

"Evo dobrog pitanja: Zašto ne pitate vaše Ministarstvo odbrane šta radi? Radite za RT i zašto ne biste pitali vašu vladu ista pitanja kao mene", rekao je Kirbi na brifingu Stejt departmenta u srijedu.

Kada je novinarka RT istakla da su joj potrebni precizni detalji kako bi RT mogla da ispita navodne incidente, Kirbi je odbio da joj odgovori.

Umiješao se i novinar AP-a Met Li rekavši portparolu Stejt departmenta da "bude obazriv" i da se njegova koleginica iz RT ne razlikuje od ostalih novinara.

"Iz državnog medija! Neću da svrstavam Raša tudej na isti nivo kao ostale među vama, koji predstavljaju nezavisne medije", poručio je Kirbi.

Zvaničnik Stejt departmenta se kasnije izvinio Cicakjan i poslao joj na mejl adresu detalje o lokacijama bolnica, koje su navodno bombardovane.

U saopštenju se navodi da su tri bolnice meta vazdušnih napada u Ataribu, nedaleko od Alepa, dok su dvije bolnice i mobilna klinika bombardovane u provinciji Idlib.

U saopštenju se, međutim, nijedna strana ne okrivljuje za navodne napade.