IMUĆAN, STALOŽEN, NE VOLI KAMERE...

BBC: Ko je Trampov zet koji "operiše iza kulisa"?

Kušner još nije dobio zvaničnu poziciju u Trampovoj administraciji, ali je imenovan, zajedno sa troje Trampove djece, u tim za tranziciju
53 pregleda 8 komentar(a)
Džered Kušner, Donald Tramp, Foto: Reuters
Džered Kušner, Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.05.2019. 13:04h

Novi predsjednik SAD Donald Tramp poručio je danas putem Tvitera da tranzicija vlasti "ide kao podmazana", odbacivši optužbe da taj proces zapada u haos, a u novoj raspodjeli ovlašćenja kao moćan igrač pojavljuje se njegov zet Džered Kušner, navodi "Politiko".

Kušner se kao uticajan pokazao i u predizbornoj kampanji, a postoje nagovještaji da će upravo on skrajnuti republikanskog guvernera Nju Džersija Krisa Kristija, koji je mjesecima postavljao temelje nove administracije, a koji je prije 10 godina, kada je bio tužilac, Kušnerovog oca stavio iza rešetaka, objašnjava ovaj portal.

Ovaj 35-godišnji milioner suprug je Trampove kćerke Ivanke Tramp, a dok je novoizabrani predsjednik razgovarao sa svojim prethodnikom Barakom Obamom u Bijeloj kući prošle nedjelje, Kušner je razgovarao sa Obaminim šefom osoblja, navodi BBC.

Kušner je diskretno postao jedan od najbližih savjetnika svog tasta, a njegov moćni uticaj tokom predizborne kampanje ogledao se, između ostalog, u obezbjeđivanju digitalne strategije.

Trampov zet, koji se nerado pojavljuje pred kamerama i uglavnom "operiše iza kulisa", bavi se nekretninama i vlasnik je lista "Njujork observer" koji je otkupio 2006. godine sa samo 25 godina, a u njegovom je vlasništvu i neboder u Petoj aveniji 666, par blokova dalje od tastove kule.

Kušner još nije dobio zvaničnu poziciju u Trampovoj administraciji, ali je imenovan, zajedno sa troje Trampove djece, u tim za tranziciju, i po svoj prilici uživa povjerenje novoizabranog predsjednika.

Ovaj ortodoksni Jevrejin poljskog porijekla čiji su djed i baba preživjeli holokaust, a koji je rođen i odrastao u izobilju u Livingstonu u Nju Džersiju gdje mu se otac obogatio u oblasti nekretnina, u uvodniku u svom listu svojevremeno je branio Trampa od optužbi za antisemitizam.

Kušnerov otac Čarls završio je u zatvoru zbog niza prestupa, uključujući utaju poreza i vršenje pritiska na svjedoke, a u njegovom slučaju tužilac je bio niko drugi nego bivši javni tužilac za Nju Džersi i republikanski predsjednički kandidat 2016. godine Kris Kristi.

Kušner je, navodi BBC, između ostalog savjetovao svog tasta da izabere za kandidata za potpredsjednika Majka Pensa, a ne Kristija.

Trampa sa zetom možda povezuje slična prošlost i porijeklo, s obzirom na to da su i jedan i drugi kao relativno mladi naslijedili imperije na polju nakretnina, pri čemu je i Trampov otac, kao i Kušnerov, bio kontroverzna ličnost koja se našla pred sudom zbog optužbi za rasnu diskriminaciju.

Kušner i Tramp imaju još nešto zajedničko - nedostatak političkog iskustva, što nije spriječilo novog predsjednika da svog zeta hvali kao "veoma dobrog u politici".

S druge strane, za razliku od svog tasta, Kušner je miran, staložen i ne voli da bude u prvom planu.

Blagog glasa i izrazito mladolik, Trampov zet bi, s obzirom na svoje veliko angažovanje u predizbornoj kampanji i blizak odnos sa novoizabranim predsjednikom, mogao bi da postane izuzetno uticajan u Vašingtonu, zaključuje BBC.