Ban Ki Mun: Tramp polako mijenja retoriku

"Nadam se da će blisko sarađivati sa svjetskim liderima i UN", rekao je Ban Ki Mun
2 komentar(a)
Ban Ki Mun, Foto: Reuters
Ban Ki Mun, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.11.2016. 16:01h

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun ocijenio je danas da novoizabrani američki predsjednik Donald Tramp polako mijenja retoriku i da je pristao na sastanak u četiri oka.

Ban je u izjavi agenciji AP u Marakešu gdje je toku skup o klimatskim promjenama, rekao da Tramp polako povlači tešku retoriku koju je imao tokom predizborne kampanje.

Generalni sekretar UN dodao je da će lično razgovarati s novim predsjednikom o svim pitanjima zajedničkog interesa.

"Nadam se da će blisko sarađivati sa svjetskim liderima i UN", rekao je Ban Ki Mun.

Tramp je tokom predizborne kampanje rekao da će izgraditi zid na granici s Mekiskom u borbi protiv ilegalne imigracije ali je nedavno ublažio svoj stav, navodeći da će to vjerovatno biti ograda na pojedinim mjestima granice.

"Pozivam svjetske lidere da ne grade zidove", rekao je Ban.

Ban Ki Mun koji uskoro završava mandat, ocijenio je da su se desile "neobične promjene na političkoj sceni u svijetu, posebno u Evropi, sad u SAD kao i u Aziji".

Prema njegovim riječima, talas nacionalizma i populizma doveo je do tih političkih promjena, jer je narod "gnijevan i nezadovoljan zbog ekonomskih nejednakosti posljednjih deset godina".

Ban Ki Mun je rekao da kao "bivši generalni sekretar UN" neće moći da ostane ravnodušan prema svjetskim problemima i da će pronaći neki način da se izjasni, "barem i kao običan građanin koji diže glas".

Bonus video: