Drevni grad oslobođen od Islamske države

Borci Islamske države teško su oštetili arheološka nalazišta u Nimrudu, osnovanom u 13. vijeku. Islamisti su ih smatrali "simbolima nevjernika" koje treba uništiti
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.11.2016. 14:30h

Snage iračke vlade zauzele su Nimrud, drevni asirski grad koji je Islamska država osvojila prije dvije godine, objavila je iračka vojska.

Grad se nalazi oko 30 kilometara od Mosula koje iračke snage takođe pokušavaju da oslobode od radikalnih džihadista, prenosi agencija Rojters.

Borci Islamske države teško su oštetili arheološka nalazišta u Nimrudu, osnovanom u 13. vijeku. Islamisti su ih smatrali "simbolima nevjernika" koje treba uništiti.

"Pripadnici 9. oklopne divizije oslobodili su Nimrud i podigli iračku zastavu pošto su nanijeli teške gubitke Islamskoj državi u ljudstvu i tehnici", saopštila je vojska.

Elitne iračke snage istovremeno vode intenzivne borbe sa džihadistima u istočnom Mosulu, dok se civili okupljaju u gradskim predgrađima kako bi izbjegli nasilje, navodi BBC.

Iračke snage pokrenule su 17. oktobra veliku operaciju ponovnog zauzimanja drugoga po veličini iračkog grada od Islamske države, a specijalne snage su dosad potisnule džihadiste iz nekih mosulskih četvrti.

BBC prenosi da će biti potrebne još sedmice ako ne i mjeseci prije nego se oslobodi glavni grad Islamske države u Iraku.

Humanitarni radnici upozoravaju na mogući veliki izbjeglički talas kada iračke snage prodru dublje u Mosul.

Galerija

Bonus video: