SAD: Nade Demokrata na izborima 2020. godine

Na tom spisku su Elizabet Voren, senatorka Masačusetsa, Hulijan Kastro, sekretar stanovanja i urbanog razvoja, Kori Buker, senator Nju Džersija, Kirsten Gilibrand, senatorka Njujorka kao i Šerod Braun, senator Ohaja
2 komentar(a)
Bijela kuća, Foto: Shutterstock
Bijela kuća, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.11.2016. 09:48h

Pošto je Hilari Klinton doživjela poraz na predsjedničkim izborima u SAD, postavlja se pitanje koga će Demokrate istaći kao kandidate za izbore 2020. godine, piše u subotu "Gardijan" koji objavljuje listu pet imena mladih nada iz redova ove stranke.

Na tom spisku su Elizabet Voren, senatorka Masačusetsa, Hulijan Kastro, sekretar stanovanja i urbanog razvoja, Kori Buker, senator Nju Džersija, Kirsten Gilibrand, senatorka Njujorka kao i Šerod Braun, senator Ohaja.

Elizabet Voren je vodila krstaški rat u cilju strožijih propisa o Volstritu i borila se za manji uticaj novca i korporativne moći u politici. Dokazala se kao "nemilosrdni pas napadač" na listi Hilari Klinton, stalno mitingujući protiv Donalda Trampa, napadala ga je zbog izjava o ženama i rasnim manjinama, kao i zbog politike. Bila je na vrhu progresivne liste želja za ovu kandidaturu i izdržala je sve pokušaje da se uvuče u trku prerano. Nakon što je Klintonova osvojila nominaciju pomogla je da se zacijeli podjela između establišmenta i ljevičarskih frakcija partije.

Hulijan Kastro je rođeni Teksašanin, mlad i "televizičan", a često su mu dodjeljivali epitet "zvezde u usponu Demokratske partije". Osim toga, ima inspirišuću biografiju - jednu od onih "samo u Americi“ priča koje građani vole da čuju i koja bi bila odličan kontrast u odnosu na Trampa koji je odrastao u bogatstvu. Unuk je meksičkog imigranta, odgajila ga je samohrana majka u siromašnom susjedstvu San Antonija, grada koji će ga kasnije izabrati za gradonačelnika. Njegov brat blizanac Hoakin Kastro je u Kongresu. Klintonova ga je razmatrala kao potencijalnog potpredsjednika i odustala je od toga. Putovao je po zemlji u njeno ime u pokušaju da podigne entuzijazam kod Latinoamerikanaca razjarenih zbog Trampove kampanje, prenosi B92.

Harizmatični senator Nju Džersija Kori Buker je privukao pažnju čitave nacije pričama o tome kako je spasao ženu iz zgrade koja je gorela i kako je pomogao stanovniku Njuarka da se izvuče iz sniježne oluje. Inspirisao je mlade ljude da glasaju za Klintonovu tokom ove kampanje i takođe je bio na užem spisku za osobu koja će se kandidovati uz Hilari.

Tu je i Kirsten Gilibrand, senatorka Njujorka, koja je upala na to mjesto kada je Klintonova sa njega otišla kako bi postala državna sekretarka. Pobjedila je na specijalnim izborima 2010. godine i izabrana je na cijeli mandat 2012. Igrala je veliku ulogu u borbi protiv "Don’t Ask Don’t Tell" kampanji koja je sprečavala gej ljude da služe vojsku. Ispunila je obećanje iz kampanje i dovela do veće transparentnosti Vašingtona, postala je prva kongresmenka koja je objavila svoj raspored aktivnosti i finansije. To će je u očima javnosti dosta odvojiti od Hilari koju su žestoko kritikovali da je suviše tajnovita i da krije mnogo toga.

Naposletku, još jedna mlada nada je Šerod Braun, senator Ohaja. Sama činjenica da je njegova država Ohajo jedna od ključnih koje morate osvojiti ukoliko želite da pobjedite na izborima daje mu startnu prednost. Nijedan republikanac nije pobijedio na izborima ako Ohajo nije postao crven. Braun je poznat po borbi za prava radnika i njegov "plavi okovratnik" bi mogao da mu donese te glasove koji su sada otišli Trampu.

Bonus video: