SAD DO SADA NISU IMALE PROBLEM SA PRIHVATANJEM REZULTATA

Vikiliks: Iza demonstracija protiv Trampa stoji Džordž Soroš

Ovaj potez može dosta toga da poremeti jer Amerika nikada ranije nije imala problem sa prihvatanjem rezultata izbora
7 komentar(a)
Džordž Soroš, Foto: Bloomberg.com
Džordž Soroš, Foto: Bloomberg.com
Ažurirano: 13.11.2016. 09:50h

Neki od protesta protiv pobjednika na predsjedničkim izborima u SAD Donalda Trampa organizovale su organizacije koje sponzoriše milijarder i simpatizer Klintonovih Džordž Soroš, kažu politički analitičari.

Među elektronskom poštom šefa izborne kampanje demokrata Džona Podeste koju je objavio "Vikiliks" nalazi se i strateški dokument u kojem se pominje internet portal "MoveOn.org", nevladine organizacije i pitanja finansiranja.

"MoveOn.org" izdao je saopštenje povodom američkih protesta.

"Okupljanja koja su organizovali MoveOn.org i saradnici afirmisaće odbacivanje Trampove netrpeljivosti, ksenofobije, islamofobije i mizoginije, i predstaviće našu riješenost da se borimo zajedno za Ameriku u koju vjerujemo da je još uvijek moguća", navodi se, između ostalog, u saopštenju.

Od kada je Tramp slavio 8. novembra, proteste organizuju u gradovima koji su uporišta demokrata širom SAD.

U Portlandu gdje se okupilo više od 4.000 ljudi policija je koristila suzavac i gumene metke, a uhapsila 26 osoba. Vodeći finansijeri Demokratske stranke u Kaliforniji počeli su kampanju za odbacivanje rezultata izbora pod izgovorom da nisu u skladu sa državnim vrijednostima.

Ovaj potez može dosta toga da poremeti jer Amerika nikada ranije nije imala problem sa prihvatanjem rezultata izbora.

"Znamo da Soroš stoji u pozadini mnogih obojenih revolucija u drugim zemljama, a da trenutno finansira i ono što bi moglo da se nazove poluobojena revolucija u SAD. Ne znam može li se to kategorizovati kao izdaja, ali je sigurno da djeluje iz senke. Njegova jedina vrijednost je njegov novčanik. Njegov jedini cilj jeste da stvori vrstu demokratije koju može da kontroliše i na kojoj može da zaradi", rekao je britansko-srpski analitičar Marko Gašić za agenciju "Raša tudej".

Prema njegovim riječima, Soroš je osoba koja stoji iza brojnih protesta protiv važećih, legitimnih i slobodnih izbora.

Među hakovanom elektronskom poštom Džona Podeste koja je objavljena na stranici "Vikiliksa" nalazi se i prilog u kojem se traži finansijska podrška za kampanju Hilari Klinton i pomoć u kreiranju javnog mišljenja od Džordža i Džonatana Soroša, Petera i Džonatana Lujsa, Herba i Merion Sendler, Stiva Binga i Džona Sperlinga.

Godine 2004. Džordž Soroš i njegova supruga Suzan Veber Soroš donirali su 1,46 miliona dolara portalu "MoveOn.org", a 2014. godine Soroš je dao prilog u iznosu 2,25 miliona dolara kompaniji "Katalist" koja je specijalizovana za promovisanje političkih ideja progresivizma.

Investitor i političar Džordž Soroš, rođen kao Đerđ Švarc, je amerikanizovani Mađar. Predsjednik je korporacije za upravljanje investicionim fondovima "Soroš fond menadžmenta" i "Instituta za otvoreno društvo" koji je aktivan u više od 50 zemalja.