Trampova pobjeda bi Rusiji mogla donijeti značajan poklon u vidu ukidanja sankcija

Vijest o Trampovoj pobjedi juče se pozitivno odrazila na vrijednost ruske rublje kao i na ruske akcije
58 pregleda 4 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.11.2016. 07:48h

Uprkos međusobnim hvalospjevima, ruski lider Vladimir Putin i novi američki predsjednik Donald Tramp se neće složiti oko mnogih tema. Međutim, Trampova pobjeda bi Moskvi mogla donijeti veliku nagradu, ukidanje ili popuštanje zapadnih sankcija.

Ukidanje sankcija, koje su SAD i EU nametnule Moskvi kako bi je kaznili zbog aneksije Krima i podrške separatistima u istočnoj Ukrajini, moglo bi podstaći prijeko potrebne investicije u rusku ekonomiju.

„Jasno je da su šanse za ukidanje sankcija Rusiji značajno porasle”, kazao je Čarls Robertson, glavni ekonomista u Renesans kapital. „To bi poboljšalo investicionu klimu u Rusiji”.

Vijest o Trampovoj pobjedi juče se pozitivno odrazila na vrijednost ruske rublje kao i na ruske akcije.

Kada je postalo jasno da je Tramp pobijedio, u ruskom parlamentu je odjeknuo aplauz a Putin je kazao stranim amabasadorima da je spreman da u potpunosti obnovi odnose sa Vašingtonom.

Trampovi pokušaju za popuštanje restrikcija na poslovanje sa Rusijom mogli bi naići na prepreke u Kongresu, koji je sve nestrpljiviji kada su u pitanju vojne avanture Kremlja. Međutim ukoliko Trampova Bijela kuća pošalje signal kompanijama da je potreban opušteniji pristup, investicije bi mogle da pristižu uprkos sankcijama, što bi oslabilo odlučnost Evropljanja po ovom pitanju. EU je ionako prilično razjedinjena kada su u pitanju sankcije Rusiji, a sve je više zemalja koje traže način da se one ukinu ili zaobiđu.

Dosta toga je rečeno u ruskim i zapadnim medijima o navodnim sličnostima i razlikama između Putina i Trampa, koji se nikada nijesu sreli. Pojedini ruski političari su sugerisali da bi oni dvojica mogli ostvariti blizak odnos poput onoga koji je ruski lider imao sa bivšim italijanskim premijerom Silvijom Berluskonijem.

Tramp je kazao da će se možda sresti sa Putinom prije inauguracije. Putinov portparol je juče kazao da sada nema planova za takav susret.

Međutim ljudi upoznati sa liderskim stilom obojice muškaraca savjetuju oprez navodeći da su obojica izuzetno osjetljivi kada su u pitanju kritike.

Andrej Kortunov, generalni direktor Ruskog savjeta za međunarodne poslove, kazao je za Rojters da je zabrinjavajuća za Kremlj činjenica da je Tramp neiskusan političar. „On je bure baruta i nikada ne znate šta možete očekivati od njega”, kazao je on. Takođe, postoje bojazni da su Tramp i Putin možda previše slični.

”Problem je što su obojica mačo tipovi”, kazao je analitičar Sergej Markov. „Mogli bi pokušati da odmjeravaju snage. To ne smijemo dozvoliti”.

Si-En-En: Izbor Trampa je prekretnica u odnosima s Rusijom

Izbor Donalda Trampa za novog američkog predsjednika predstavlja momenat prekretnice u trubulentnim odnosima Rusije i SAD, ocjenjuje Si-En-En.

Kako navodi taj medij, Moskva i Vašington su jedno drugome bili "kost u grlu" zbog, između ostalog, situacija u Siriji i Ukrajini, ekonomskih sankcija i optužbi za hakovanje, ali ulazak Trampa u Bijelu kuću i njegova spremnost da pregovara sa Rusijom predstavljaju novu nadu za Kremlj.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je, nakon proglašenja Trampove izborne pobjede prilikom primanja akreditiva za strane ambasadore u Moskvi, da je ta zemlja u potpunosti spremna da obnovi odnose sa SAD.

U ruskom parlamentu reakcije na pobjedu Trampa su bile euforične, a poslanici su aplauzom pozdravili ishod predsjedničkih izbora u SAD, navodi Si-En-En.

Tramp je oduvijek bio njihov favorit, iako analitičari ocjenjuju da je to i zbog njegovog animoziteta prema demokratskoj predsjedničkoj kandidatkinji Hilari Klinton, koju Moskva često naziva antiruskim ratnim huškačem.

Savjetnik ruskog predsednika Sergej Glazjev smatra da će Tramp ukinuti sankcije, koje su SAD uvele Rusiji nakon što je ta zemlja pripojila Krim 2014. godine.

Tokom predizborne kampanje, Tramp je rekao da će razmotriti priznavanje ruskog suvereniteta nad tim poluostrvom.

Kremlj, takođe, ima određena očekivanja u vezi sa situacijom u Siriji, gdje ruske snage podržavaju predsjednika te zemlje Bašara Al-Asada.

Tramp je, naime, govorio o udruživanju sa Rusijom u borbi sa grupama u Siriji, kao što je takozvana Islamska država.

Ipak, prevazilaženje jaza između dva bivša hladnoratovska rivala neće biti lako ili brzo, ocenjuje Si-En-En.

Medvedev: Rusija uvažava izbor američkog naroda

Ruski premijer Dmitrij Medvedev je povodom izbora Donalda Trampa za predsjednika SAD saopštio da je to suvereni izbor građana Sjedinjenih Američkih Država.

„To je, kao prvo, suvereni izbor građana Sjedinjenih Američkih Država. Kao drugo, mi se prema njemu odnosimo sa uvažavanjem i naravno, spremni smo da razvijamo kontakte sa novoizabranim predsjednikom Donaldom Trampom i sa potpredsjednikom kojem sam već čestitao na izboru“, izjavio je Medvedev.

Ranije je ruski premijer Dmitrij Medvedev čestitao i Majklu Pensu na izboru za potpredsjednika SAD, prenosi Sputnjik.

„Naravno, sve će zavisiti od raspoloženja nove administracije: ako su spremni za razvijanje sveobuhvatne saradnje sa našom zemljom i zatvaranje ove tužne stranice koja je poslednjih godina napisana naporima aktuelne američke administracije, mi smo takođe spremni za to“, rekao je Medvedev novinarima.

„Govorim o tome da je na našim državama posebna odgovornost za održavanje globalne bezbednosti u svetu i na osnovu statusa naših država i na osnovu vrlo poznatih razloga“, dodao je on, navodi Sputnjik.

Bonus video: