Obama: Mi smo na prvom mjestu Amerikanci i patriote

"Svi sada podržavamo njegov uspjeh u ujedinjenju i vođenju zemlje", poručio je Obama, prvi put se javno obrativši poslije proglašenja rezultata izbora, na kojima je Tramp porazio demokratsku kandidatkinju Hilari Klinton
5 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.11.2016. 18:30h

Odlazeći predsjednik SAD Barak Obama obećao je danas novoizabranom predsjedniku Donaldu Trampu mirnu tranziciju vlasti i istakao da su Amerikanci na prvom mjestu patriote i "svi su u jednom timu", te da cijela Amerika podržava njegov uspjeh na čelu zemlje, javljaju agencije.

Obama je pozvao demokrate da ostave po strani svoje razočaranje nakon što je Tramp pobijedio u trci za njegovog nasljednika i da rade na uspješnoj tranziciji predsjedničke vlasti, prenosi Rojters.

"Svi sada podržavamo njegov uspjeh u ujedinjenju i vođenju zemlje", poručio je Obama, prvi put se javno obrativši poslije proglašenja rezultata izbora, na kojima je Tramp porazio demokratsku kandidatkinju Hilari Klinton.

Obama je rekao da je ohrabren Trampovim naporima da dopre do svih sunarodnika i izrazio nadu da će Tramp održati taj duh tokom tranzicije, naglasivši da je zemlji potreban osjećaj jedinstva, inkluzije, poštovanja institucija.

"Mi smo na prvom mjestu Amerikanci i patriote, želimo ono što je za našu zemlju najbolje", istakao je predsjednik, dodavši da je to čuo u Trampovom sinoćnjem obraćanju i kada je sa njim direktno razgovarao, te da ga to ohrabruje, prenosi AFP.

Obama je naveo da je svom timu naložio da uloži sve napore kako bi obezbijedio mirnu tranziciju i poručio da će se potruditi da učini sve što može kako bi novi predsjednik bio uspješan.

Mlade je pozvao da "ostanu hrabri i ne postanu cinični".

Odlazeći predsjednik SAD je rekao i da je njegov tim ostavio zemlju snažniju i bolju nego što je bila prije osam godina.

Istakao je da je ponosan na Hilari Klinton, za koju je ocijenio da "nije mogla biti bolja državna sekretarka".

Obama je dodao da je razgovarao sa Trampom i pozvao ga da u četvrtak dođe u Bijelu kuću.

Bonus video: