Donald Tramp - građevinski investitor, rijaliti zvijezda, izbjegao rat u Vijetnamu...

Rođen 1946. u Njujorku, završio je vojnu školu gdje su ga roditelji upisali kako bi nekako kanalisali njegovu energiju. "Vorton skul of fajnens" na Univerzitetu Pensilvanije završio je 1968
56 pregleda 1 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.11.2016. 18:20h

Sljedeći, 45. predsjednik SAD Donald Tramp stekao je bogatstvo kao građevinski investitor, a širu slavu je stekao kao učesnik i producent rijaliti emisije "Šegrt" (The Apprentice).

Milijarder koji je noćas šokirao SAD i svijet pobjedom nad kandidatkinjom demokrata Hilari Klinton, i ranije je pokazivao političke ambicije, ali je u politici privukao veću pažnju tek prošle godine kada je najavio kandidaturu za predsjedničku nominaciju Republikanske partije.

Tramp je poslije izbora Baraka Obame za predsjednika 2008. bio jedan od najistaknutijih protagonista osporavanja krštenice prvog crnog predsjednika SAD, s tvrdnjom da Obama nije rođen u toj zemlji, te da ne može biti ni američki predsjednik.

Rođen 1946. u Njujorku, završio je vojnu školu gdje su ga roditelji upisali kako bi nekako kanalisali njegovu energiju. "Vorton skul of fajnens" na Univerzitetu Pensilvanije završio je 1968. Tokom studiranja je izbjegao regrutovanje za rat u Vijetnamu pozivajući se na studije, a poslije diplomiranja je našao medicinski razlog da ne bi išao u rat.

U velike profitabilne građevinske projekte se uključio 1971. nastavljajući očev posao, a 1980. je otvorio "Grend Hajat" čime je postao jedan od najpoznatijih njujorških građevinskih investitora.

Trampovo poslovanje je dovedeno u pitanje 1973. kada je vlada podnijela žalbu protiv njega i njegovog oca zbog diskriminacije stanara na osnovu rase.

Početkom osamdesetih se uključio u poslove s kockarnicama u Atlantik sitiju, ali je tu imao više neuspjeha. Njegov najveći takav projekat, kockarnica "Tadž Mahal", poslije više bankrotstava, konačno je zatvorena u oktobru ove godine.

Bio je i vlasnik aviokompanije, a posjeduje i niz golf terena širom svijeta.

Tramp je imao udio u vlasništvu priredbi za Mis univerzum i Mis SAD, a širu slavu je stekao 2004. nastupajući i producirajući rijaliti "Šegrt".

Prvi put je političke ambicije iznio 1988. kada je razmatrao kandidaturu za predsjednika, a spekulisalo se da bi mogao biti potpredsjednički kandidat republikanca Džordža Buša starijeg koji je te godine pobijedio na izborima. Kandidaturu za predsjednika SAD preko Reformske partije najavio je 1999., ali se povukao poslije slabih rezultata na strančkim izborima.

Prošle godine je najavio kandidaturu za predsjedničku nominaciju Republikanske partije, ali mu skoro niko nije davao nikave bitnije šanse da pobijedi mnogo iskusnije konzervativne političare koji su se uključili u trku, a kamoli da pobijedi na predsjedničkim izborima kandidatkinju demokrata Hilari Klinton.

Tramp je, međutim, tokom stranačkih izbora polako izbacivao iz trke druge kandidate uprkos svom nekonvencionalnom, često razmetljivom nastupu, ali i nizom uvreda na račun svojih protivnika i kritičara.

Forbs procjenjuje njegovo bogatstvo na 3,7 milijarde dolara, a Blumberg na tri milijarde dolara, mada je sam Tramp naveo da ima skoro devet milijardi dolara.

Tramp ima petoro djece iz tri braka. Sada je oženjen Melanijom (46), dizajnerkom nakita i bivšom manekenkom, porijeklom iz Slovenije.

Bonus video: