Filip Moris uložio više od dvije milijarde dolara u istraživanje proizvodnje nesagorjevajućeg duvana

Direktor korporativnih poslova za jugoistočnu Evropu kompanije Filip Moris, Ivan Miletić je rekao da ta kompanija sprovodi sveobuhvatna istraživanja kako bi potvrdila potencijalno smanjeni rizik prilikom korišćenja ovog proizvoda u poređenju sa pušenjem cigareta
53 pregleda 1 komentar(a)
duvan Filip Moris, Foto: Twitter
duvan Filip Moris, Foto: Twitter
Ažurirano: 09.11.2016. 10:33h

Kompanija Filip Moris je uložila više od dvije milijarde dolara u istraživanje proizvodnje nesagorjevajućeg duvana.

Rukovodstvo kompanije očekuje da će novi proizvod pozicionirati Filip Moris kao "predvodnika revolucije", jer nudi potencijalno bezbjedniju alternativu tradicionalnim cigaretama.

Nova, specijalna duvanska patrona, koju je osmislio tim više od 400 stručnjaka koji rade za kompaniju Filip Moris u Švajcarskoj, koristi se sa posebnim uređajem nazvanim "ajkos" (iQOS) koji obezbjeđuje da se nikotin iz duvana dobije zagrijavanjem umjesto sagorjevanjem.

Direktor korporativnih poslova za jugoistočnu Evropu kompanije Filip Moris, Ivan Miletić je rekao da ta kompanija sprovodi sveobuhvatna istraživanja kako bi potvrdila potencijalno smanjeni rizik prilikom korišćenja ovog proizvoda u poređenju sa pušenjem cigareta.

"Iako ćemo konačne zaključke o potencijalno smanjenom riziku ovog proizvoda imati tek po okončanju svih istraživanja i sada imamo neke veoma ohrabrujuće naučne rezultate. Na primjer, već smo utvrdili da je, izuzimajući nikotin, sadržaj štetnih i potencijalno štetnih sastojaka u isparenju koje nastaje korišćenjem 'ajkosa' u prosjeku 90 do 95 odsto manji nego u duvanskom dimu", rekao je Miletić.

Za potrebe proizvodnje nesagorjevajućih duvanskih patrona Filip Moris je izgradio fabriku u Bolonji u koji je investirao oko 500 miliona eura.

Ta investicija uključuje ne samo ovu visoko-tehnološku fabriku veći i drugu "pilot fabriku" (trening centar), koja služi kako za proizvodnju ovih inovativnih proizvoda, tako i kao mjesto gde se planiraju procesi proizvodnje, sprovode treninzi i obučavaju zaposleni.

Bonus video: