Čavušoglu: SAD su obećale da sirijski Kurdi neće ući u Raku

Čavušoglu je novinarima rekao da se nada da će SAD ispuniti svoje obećanje, ali je podsjetio da je Vašington takodje ranije obećao da će se sirijski Kurdi povući iz Manbidža, što se još nije desilo
57 pregleda 0 komentar(a)
Raka, Sirija, Foto: Financial Times
Raka, Sirija, Foto: Financial Times
Ažurirano: 08.11.2016. 13:28h

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je danas da je Ankara dobila od Vašingotna obećanje da će sirijski Kurdi, koje podržavaju SAD, biti uključeni samo u opsadi uporišta Islamske države u sirijskom gradu Raki, ali da neće ući u grad po njegovom oslobadjanju.

Čavušoglu je novinarima rekao da se nada da će SAD ispuniti svoje obećanje, ali je podsjetio da je Vašington takodje ranije obećao da će se sirijski Kurdi povući iz Manbidža, što se još nije desilo.

Prema njegovim riječima, tokom posljednje posjete načelnika Generalštaba američke vojske Džozefa Danforda Turskoj, Amerikanci su rekli da će sirijski Kurdi imati "samo ulogu u opkoljavanju Rake" i da "apsolutno neće ući u grad".

"Nadamo se da će to biti slučaj i očekujemo da naši partneri održe obećanje", rekao je Čavušoglu.

Turski ministar je rekao da bi Ankara radije da "lokalne" arapske snage udju u grad, uz podršku medjunarodne koalicije i moguće uključujući tursku kopnenu vojsku.

"Još imamo nedjelju do operacije u Raki. Naš savjet je da lokalne snage imaju podršku naših specijalnih snaga", rekao je Čavušoglu i dodao da ako "teroristi udju u grad, ne bi trebalo primoravati ljude da biraju izmedju dva zla".

Ankara smatra sirijske Kurde teroristima i saveznicima zabranjene separatističke Radničke partije Kurdistana u Turskoj. Napredovanje sirijskih Kurda u borbi protiv Islamske države izazvalo je zabrinutost turskih vlasti zbog njihovog teritorijalnog širenja.

Medjunarodna koalicija pod komandom SAD pruža vazdušnu podršku operaciji za oslobodjenje Rake, de fakto glavni grad Islamske države. Operaciju predvode uglavnom kurdski borci Sirijskih demokratskih snaga, koje SAD smatraju najefikasnijim u borbi protiv islamističkih ekstremista.

Bonus video: