Ortega vjerovatno treći put predsjednik Nikaragve

Ortega, koji je kao lider gerilskog Sandinističkog fronta za nacionalno oslobođenje pomogao u zbacivanju s vlasti diktatora Anastasija Somoze, vladao je Nikaragvom od 1979. do 1990. Te godine je izgubio na izborima, a na čelo države vratio se 2007. godine
0 komentar(a)
Danijel Ortega, Foto: Twitter
Danijel Ortega, Foto: Twitter
Ažurirano: 06.11.2016. 19:44h

Predsjednik Nikaragve Danijel Ortega vjerovatno će osvojiti treći uzastopni mandat, i to možda već u prvom krugu izbora, pokazuju izlazne ankete na današnjim predsjedničkim izborima.

Po rezultatima tih anketa, Ortega će vjerovatno dobiti više od 50 odsto glasova i time izbjeći drugi krug izbora.

Njegov kandidat za potpredsjednika je njegova supruga Rosario Muriljo.

Ortega, koji je kao lider gerilskog Sandinističkog fronta za nacionalno oslobođenje pomogao u zbacivanju s vlasti diktatora Anastasija Somoze, vladao je Nikaragvom od 1979. do 1990. Te godine je izgubio na izborima, a na čelo države vratio se 2007. godine.

Nikaragva je proteklih godina imala stabilan ekonomski rast i niži stepen nasilja od susjednih zemalja Hondurasa i Salvadora.

Mnogi stanovnici su kao glavni razlog popularnosti vladajuće partije naveli i socijalne programe koje sprovodi prva dama.

Kritičari optužuju Ortegu i njegove saveznike da manipuliše političkim sistemom kako bi ostao na vlasti i optužuju ga da želi da sa suprugom formira političku dinastiju.

Opozicija je pozivala građane da bojkotuju izbore, nazivajući ih "farsom" i tvrdeći da su ostalih pet predsjedničkih kandidata stavljeni na glasački listić samo da bi izgledalo da Ortega ima legitimnu konkurenciju.

Bonus video: