JEDAN OD VODEĆIH MEDIJA SMATRA DA REPUBLIKANAC IMA ŠANSE

CNN: Tramp predsjednik SAD - moguće je, pet scenarija za pobjedu

Prvi scenario je najbolja Trampova šansa. Prema tom scenariju, republikanac osvaja tačno 270 elektora, bez prava na grešku
0 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.11.2016. 09:25h

Pobjeda republikanskog kandidata Donalda Trampa na izborima u SAD je moguća, smatra CNN i u svojoj analizi navodi pet scenarija koji ga uvode u Bijelu kuću.

Prvi scenario je najbolja Trampova šansa. Prema tom scenariju, republikanac osvaja tačno 270 elektora, bez prava na grešku.

U ovom slučaju Tramp bi osvojio sve države koje je 2012. uzeo i Romni protiv Obame, ali i preoteo demokratama Floridu, Ohajo, Ajovu, Nevadu i Nju Hempšir.

Iako zvuči optimistično, nije nemoguće, bar prema anketama koje Trampu daju dobre šanse.

Scenario broj dva uključuje u podršku Trampu "tihu većinu" srednje klase bijelih Amerikanaca, prenosi B92.

U slučaju podrške ove grupe ugrozio bi svoju rivalku iz redova demokrata Hilari Klinton u Viskonsinu, Pensilvaniji i Mičigenu, državama u kojima nije dobro prolazio. Ukoliko bi osvojio ove kapitalne države, uz Floridu i Ohajo, bio bi na 290 elektora, a Klintonovu bi ostavio daleko iza, na 248.

Treća varijanta uključuje gubitak glasova republikanaca koji ne vole Trampa, a na koje je Hilari potajno računala.

Naravno, ovdje se misli da bi ti antitrampovci glasali za kandidata libertarijanaca Garija Džonsona, a ne za Klintonovu. Svaki glas koji nije za Trampa je praktično glas za Hilari, iako ne ide direktno na saldo bivše prve dame, smatra CNN.

Ovaj scenario se odnosi na Nevadu, Nju Hempšir i Kolorado, gdje je Džonson zabilježio fine rezultate na uštrb Trampovih procenata.

Ipak, imajući u vidu silne gafove libertarijanskog kandidata, od onog kada nije znao šta je Alepo do onog u kom nije znao ko je Kim Džong Un, čak i ostrašćeni republikanci bi mogli da progutaju svoj ponos i ipak glasaju za Trampa.

U tom slucaju, to bi bile loše vijesti za Hilari, jer bi Tramp osvojio 279 elektora i postao predsjednik.

Scenario broj 4 - u prijevremenim glasanjima u Sjevernoj Karolini, Floridi i Džordžiji (Amerikanci imaju pravo da ranije izadu na glasanje ukoliko žele), zabiljeležena je primjetno manja izlaznost glasača afroamericke zajednice, koji su tradicionalno naklonjeni demokratama.

Ukoliko se taj trend nastavi, Tramp bi mogao zadovoljno da trlja ruke, jer bi onda mogao da se nada pobijedi u tim državama, nakon kojih bi, ako se ostala predviđanja ispune, imao 275 delegatskih glasova.

Prema scenariju broj pet - još jedna šansa za Trampa bila bi slaba izlaznost Latinoamerikanaca.

Ukoliko bi se to desilo, Tramp bi mogao da poremeti planove Klintonove na zapadu zemlje, i pored Arizone osvoji Floridu, Nevadu, Kolorado i Nju Meksiko, pri čemu bi osvojio 279 delegata i postao predsjednik.

Preporučujemo za Vas