Al Kaida sprema napad unutar SAD?

Gradonačelnik Njujorka Bil De Blasio izjavio je da prijetnja nije novost i da je obaviješten o njoj prije nekoliko dana
2 komentar(a)
Njujork, Foto: Shutterstock
Njujork, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.11.2016. 08:30h

Američki zvaničnici istražuju moguću zavjeru terorističke grupe Al Kaida da izvrši napad uoči, ili na sam dan američkih predsjedničkih izbora.

Predstavnici njujorške policije izjavili su u petak da obavještajne jedinice sarađuju sa FBI-jem u procjeni vjerodostojnosti prijetnje.

Zamjenik komesara njujorške policije Stiven Dejvis je upozorio da informacije nijesu dovoljno konkretne ali da se "svi obavještajni izvještaji koji se tiču grada Njujorka uzimaju veoma ozbiljno", prenosi Glas Amerike.

Gradonačelnik Njujorka Bil De Blasio izjavio je da prijetnja nije novost i da je obaviješten o njoj prije nekoliko dana.

"Još procjenjujemo koliko je prijetnja kredibilna i još nismo sigurni da su informacije vjerodostojne", kazao je Blasio.

Vijesti o prijetnji pojavile su se četiri dana prije nego što Amerikanci izlaze na birališta, a obavještajni zvaničnici upozoravaju da meta napada mogu da budu države Njujork, Virdžinija i Teksas.

Predstavnik Sekretarijata za unutrašnju bezbjednost izjavio je da je agencija svjesna moguće prijetnje, ali nije želio da navede više detalja.

"Kao što odavno govorimo, u ovakvom okruženju, nasilni, domaći ekstremisti mogu da udare bez mnogo najave", izjavio je taj zvaničnik za Glas Amerike.

"Naša strahovanja da nasilni ekstremisti mogu da budu inspirisani da izvrše napade unutar SAD se nisu umanjila", dodao je on.

FBI je saopštio da američke agencije za antiterorizam i čuvanje reda "ostaju budne i pripremljene da brane zemlju od napada".

Građanima Njujorka već je rečeno da očekuju snažno policijsko prisustvo narednih nekoliko dana budući da se prijetnja poklapa sa nekoliko javnih događaja uključujući njujorški maraton u nedjelju i izbore u utorak.

Bonus video: