OPTUŽIO KANDIDATKINJU DEMOKRATA

Asanž: Klinton i ID se finansiraju istim novcem, Trampu neće dozvoliti da pobijedi

U mejlu iz 2014. koji je Asanžov Vikiliks objavio prošlog mjeseca, Hilari Klinton, koja je bila državna sekretarka do 2013, poziva Džona Podestu, tadašnjeg savjetnika Baraka Obame, da "izvrši pritisak" na Katar i Saudijsku Arabiju, "koje pružaju tajnu finansijsku i logističku podršku Islamskoj državi i drugim radikalnim sunitskim grupama"
82 pregleda 12 komentar(a)
Džulijan Asanž, Foto: Screenshoot/RT
Džulijan Asanž, Foto: Screenshoot/RT
Ažurirano: 04.11.2016. 10:24h

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž optužio je demokratsku kandidatkinju za predsjednika SAD Hilari Klinton da se finansira istim novcem kojim se finansira i Islamska država, i ocijenio da njenom republikanskom protivkandidatu Donaldu Trampu neće biti dozvoljeno da pobijedi.

Asanž je u intervjuu za "Raša tudej", koji će u cjelosti biti emitovan u subotu, rekao da Klintonova zavarava Amerikance kad je riječ o istinskom domašaju podrške američkih saveznika sa Bliskog istoka Islamskoj državi.

U mejlu iz 2014. koji je Asanžov Vikiliks objavio prošlog mjeseca, Hilari Klinton, koja je bila državna sekretarka do 2013, poziva Džona Podestu, tadašnjeg savjetnika Baraka Obame, da "izvrši pritisak" na Katar i Saudijsku Arabiju, "koje pružaju tajnu finansijsku i logističku podršku Islamskoj državi i drugim radikalnim sunitskim grupama".

"Mislim da je to najznačajniji mejl u cijeloj kolekciji", istakao je Asanž, dodavši da "svi ozbiljni analitičari znaju, pa čak se i američka vlada sa tim slaže, da neke saudijske figure podržavaju i finansiraju Islamsku državu".

Oduvjek je, nastavlja Asanž, bila varka da pojedini "otpadnički" prinčevi troše svoje prihode od nafte kako žele, ali da vlada to ne odobrava.

"Međutim, u ovom mejlu se kaže da Islamsku državu finansiraju vlade Saudijske Arabije i Katara", ukazuje on.

Asanž navodi i da je, u vrijeme kada je Klintonova bila državna sekretarka, postignut najveći sporazum u oružju u svijetu, i to sa Saudijskom Arabijom, vrijedan više od 80 milijardi dolara, te da je, za vrijeme njenog mandata, ukupan izvoz oružja iz SAD udvostručen u dolarskoj vrijednosti.

Posljedica toga je, kaže on, da je ozloglašena džihadistička grupa stvorena u velikoj mjeri uz pomoć novca ljudi koji daju novac i Fondaciji Klinton.

Asanž je u intervjuu za RT, takođe, odbacio mogućnost da Tramp pobijedi na predsjedničkim izborima 8. novembra što, kako kaže, uopšte ne mora ima veze sa njegovim rejtingom među biračima.

"Prema mojim analizama, Trampu vjerovatno neće biti dozvoljeno da pobijedi. Zašto to kažem? Zato što establišment nije na njegovoj strani. Niko iz establišmenta, osim možda protestanata, ako se oni uopšte mogu nazvati establišmentom", kazao je Asanž.

Prema njegovim riječima, banke, obavještajni krugovi, vojne kompanije, strani novac - sve to je iza Hilari Klinton, kao i mediji, medijski vlasnici i novinari.

Asanž je, u izvodu iz intervjua koji je RT juče objavio, demantovao tvrdnje Demokratske partije i kandidata na izborima u SAD Hilari Klinton da iza objavljivanja njenih spornih mejlova stoji ruska vlada i rekao da u taboru demokrata postoji histerija da je Rusija za sve odgovorna.

Preporučujemo za Vas