Bitka za Mosul: Iračke snage napreduju, žestok otpor Islamske države

Komandant jedinice za borbu protiv terorizma Muntatar Salem je rekao za AFP da iračke snage napreduju i da su borbe vode u istočnom dijelu grada
57 pregleda 0 komentar(a)
Irak, vojska, Mosul, Foto: Reuters
Irak, vojska, Mosul, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.11.2016. 12:13h

Elitne iračke jedinice suočile su se danas sa žestokim otporom džihadista u Mosulu, gradu koji je bio više od dvije godine pod kontrolom Islamske države.

Komandant jedinice za borbu protiv terorizma Muntatar Salem je rekao za AFP da iračke snage napreduju i da su trenutno borbe u istočnom dijelu grada.

Borci Islamske države uzvraćaju bombama i žestokom pucnjavom.

Portparol međunarodne vojne koalicije u Iraku američki pukovnik Džon Dorijan izjavio je juče da vođa Islamske države gubi kontrolu nad sljedbenicima u Mosulu.

Napredovanje iračkih specijalnih snaga ka unutrašnjim djelovima Mosula počelo je ranije danas , u okviru ofanzive za oslobođenje tog grada od Islamske države.

Artiljerijski i minobacački napadi počeli su u četvrtima Aden, Tahrir i Kuds, zapadno od predgrađa Gogdžali i Karama, u koje je vojska ove sedmice ušla dvije godine od kada je Islamska država zauzela grad.

Islamska država je uzvratila vatru, pa je došlo do manjih međusobnih sukoba, izavio je ranije danas potpukovnik Muhanad al Timimi.

Islamistički ekstremisti pokušavaju da zadrže kontrolu nad Mosulom, drugom po veličini gradu u Iraku, dok ih iračke i kurdske snage, uz podršku međunarodne koalicije, napadaju iz svih pravaca.

Iračka vojska je u utorak prvi put poslije više od dvije godine ušla u predgrađa Mosula, a sada se priprema za gradske borbe koje će vjerovatno trajati nedjeljama, ako ne i mjesecima.

Mosul je posljednje veliko uporište Islamske države u Iraku i njeno protjerivanje iz grada bi zadao veliki udarac islamističkim ekstremistima.

Bonus video: