Pentagon: Al-Bagdadi gubi kontrolu nad trupama Islamske države u Mosulu

Reagujući na to što Al-Bagdadi video-porukom poziva svoje trupe da se za odbranu Mosula od ofanzive iračke vojske bore "kao mučenici", Dorijan je rekao da je "prilično jasno da se radi o naporima jednog dijela Islamske države da komunicira sa svojim borcima"
1 komentar(a)
Abu Bakr al Bagdadi, Foto: Beta
Abu Bakr al Bagdadi, Foto: Beta
Ažurirano: 03.11.2016. 20:04h

Vođa džihadističke Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi sve više gubi kontrolu nad svojim trupama u iračkom gradu Mosulu, ocijenio je danas vojni portparol međunarodne koalicije pod vođstvom SAD Džon Dorijan.

Reagujući na to što Al-Bagdadi video-porukom poziva svoje trupe da se za odbranu Mosula od ofanzive iračke vojske bore "kao mučenici", Dorijan je rekao da je "prilično jasno da se radi o naporima jednog dijela Islamske države da komunicira sa svojim borcima".

"To je vjerovatno jasan znak ozbiljnog slabljenja njegove sposobnosti da upravlja svojim trupama i komunicira sa njima", ocijenio je Dorijan.

On je dodao da Al-Bagdadijeva poruka pokazuje i da postoje neslaganja unutar Islamske države, jer je svojim borcima poručio da se "ne bore između sebe".

Dorijan je naveo da "takve stvari izgovara samo vođa koji gubi kontrolu nad vojskom", ali da "SAD ne misle da će to funkcionisati".

Po njegovim riječima, Islamska država takođe se suočava sa dezerterstvom među svojim borcima u Mosulu, a koalicija raspolaže podacima po kojima "mnogi džihadisti napuštaju položaje ili pokušavaju da pobjegnu", zbog čega ih Islamska država kažnjava smrću.

Iračka vojska i kurdske snage započele su 17. oktobra, uz pomoć međunarodne koalicije, operaciju preuzimanja kontrole nad Mosulom, koji je od juna 2014. godine u rukama Islamske države i kojeg je Al-Bagdadi proglasio iračkom prijestonicom samoproklamovanog kalifata.

Pentagon smatra i da su propagandni kapaciteti Islamske države značajno umanjeni vazdušnim udarima koalicije, koji su takođe desetkovali vođe džihadista i iscrpjeli njihova finansijska sredstva.

Bonus video: